Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A csehek szavazási trükkel kényszerítenék a magyarokat Brüsszelben jobb belátásra

Infostart
2022. november 30. 11:40
A cseh soros EU-elnökség azt tervezi, hogy megfordítja négy kulcsfontosságú ügyben a szavazások sorrendjét decemberben, és így előbb azokat az ügyeket viszi szavazásra, amelyeket eddig blokkolt a magyar kormány.

A pénzügyminiszteri tanács decemberi ülésén lépnék ezt meg, és az olyan ügyekről lenne szó, mint Ukrajna közös adósságvállaláson keresztüli támogatása, illetve globális minimumadó. - írja a Politico alapján a Portfolio.

A trükk benne az, hogy csak akkor kerülne sor a magyar helyreállítási program jóváhagyására, illetve a felzárkóztatási programok felfüggesztéséről szóló tanácsi döntésekre, ha ezekben, a Brüsszelnek fontos ügyekben beadná a derekát a magyar kormány.

Az információk szerint nem a december 6-ra meghirdetett uniós pénzügyminiszteri ülés keretében szavaznak a négy összecsúszó ügyről, hanem valószínűleg a rákövetkező héten.

Éppen erről, a december 12-i döntési dátumról beszélt tegnap Navracsics Tibor uniós fejlesztésekért felelős miniszter is, amelyről az Infostarton is beszámoltunk.

Ma egyébként az Európai Parlament sajtótájékoztatót tart, amelyet nálunk is élőben figyelhet 11.45-től.