Nyitókép: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Új fejezet kezdődött a német LNG-korszakban

Infostart
2022. november 24. 18:48
Alig néhány nappal azután, hogy az alsó-szászországi Wilhelmshafenben átadták az első terminálkikötőt, egy másik tartományba, Meckelburg-Elő-Pomerániába megérkezett az első, a cseppfolyósított földgáz feldolgozására alkalmas terminálhajó. Ha a dolgok szerencsésen alakulnak, üzembe helyezése már decemberben megtörténhet.

A Neptune fedélzetén zajlik majd a cseppfolyósított földgáz feldolgozása. A hajó a Rügen szigeti Mukran kikötőjében horgonyoz, majd onnan a szükséges előkészületek után Lubmin kikötőjébe folytatja útját, ahol úszó terminálhajóként végső állomáshelye lesz.

Valójában egy olyan egy speciális hajóról - hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvényről (Floating Storage and Regasification Unit - FSRU) - van szó, amelynek közreműködésével gáz halmazállapotúvá alakítják és a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálják a tengeren tartályhajókon érkező LNG-t.

Az energiaválság elleni harcban és az Oroszországtól való energiafüggőség megszüntetése érdekében

a német kormány a jövőben egyre erőteljesebb mértékben kíván támaszkodni a cseppfolyósított földgázra.

A Neptune anyaországa Wales, ahonnan másfél hét alatt érkezett Mukran kikötőjébe.

Az ARD beszámolja szerint a 280 méteres hajó fedélzetén történik majd az LNG felvétele, felmelegítése, majd gáz halmazállapotúvá történő átalakítása.

A hajó működtetéséért felelős Deutsche Regas vállalat közlése szerint a Neptune december 1-től "bevetésre kész". Ehhez azonban még szükség van a tartományi hatóságok szükséges engedélyeire.

A Neptune fedélzetére kisebb "komphajók" szállítják majd a cseppfolyósított gázt egy a Balti-tengeren állomásozó tárolóhajóról, amelyet ismét tankerek töltenek fel.

A német kormánykoalíció ígérete szerint az LNG használata jövő télen az energiaellátás biztosításának sarokkövét jelenti majd.

A tervek szerint az alsó-szászországi Wilhelmshavenben és a Schleswig-Holsteinben lévő Brunsbüttelben még ebben az évben hasonló úszó LNG-terminálok kezdhetik meg működésüket.

Az európai országok - köztük Németország - mostanáig mindenekelőtt az Egyesült Államokból jutnak cseppfolyósított földgázhoz Hollandián, Belgiumon és Franciaországon keresztül.

A legnagyobb exportőrök közé tartozik Katar is, az öböl-menti országgal a német kormány a beszerzés érdekében intenzív együttműködést folytat.

További fontos LNG-exportáló Ausztrália, Malajzia és Nigéria is.