Nyitókép: Pixabay.com

Ez teljesen komoly: a hollandok betiltják a nevetőgázt

Infostart
2022. november 20. 18:48
Egyre több fiatal használja bódulat eléréséhez, ezért januártól illegálissá válik.

Vásárolni, eladni és birtokolni sem lehet januártól Hollandiában nevetőgázt, viszont az élelmiszeriparban és az egészségügyben továbbra is engedélyezett marad használata – írja a BBC.

A hatóságok azt is remélik, hogy ennek hatására kevesebb közúti baleset következik be azért, mert a közlekedés szereplői nevetőgázt használnak. Az elmúlt három évben összesen 1800 alkalommal játszott szerepet közúti balesetben a gáz használata.

Az elmúlt években vált a fesztivállátogatók és bulizók kedvenc anyagává a nevetőgáz, amelyet

gyakran más drogokkal, MDMA-val vagy ketaminnal kombinálva használnak.

A kis kiszerelésben megvásárolt gázt a fiatalok léggömbökbe engedik, majd onnan szívják ki. Egy felmérés szerint a fiatal holland bulizók 37 százaléka rendszeresen használja a gázt.

A drogként használt nevetőgáznak ugyanakkor súlyos hatásai lehetnek a fiatalok testére: vitaminhiányhoz, idegkárosodáshoz és akár bénuláshoz is vezethet a nevetőgáz használata.

Dilan Yeşilgöz igazságügyi miniszter szerint a tilalom lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy azonnal intézkedjen, ha valakinél nitrogén-oxid gázpalackokat találnak a járművében. A kábítószer növekvő népszerűségével kapcsolatos aggodalmak túlmutatnak Hollandián: Angliában a 16–24 évesek körében a kannabisz után

ez a leggyakrabban visszaélésszerűen használt szer.

A múlt hónapban az Egyesült Királyság belügyminisztériuma a visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmak miatt azzal a követeléssel szembesült, hogy be kellene tiltani a gáz közvetlen fogyasztói értékesítését: jelenleg tejszínhabkészítéshez szabadon elérhető a gáz, melyet kórházakban és fogorvosi rendelőkben is használnak.