Nyitókép: egal/Getty Images

Késői ébredés: többségbe kerültek a brexitellenes britek

Infostart
2022. november 3. 22:07
Hat év telt el a minden eldöntő népszavazás óta: már kisebbségben vannak azok, akik szerint jó döntés volt kilépni az Európai Unióból.

Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint már csak a britek 43 százaléka véli úgy, hogy helyes döntés volt kilépni az EU-ból, 57 százalék pedig hibának tartja ezt a 2016-os döntést.

A British Polling Council elnöke, John Curtice által nyilvánosságra hozott számok jelentős elmozdulást mutatnak a 2016-os referendum eredményéhez képest: akkor 52 százalék szavazott a brexitre – írja a Euronews.

"A brexit támogatottsága sosem volt ilyen alacsony 2016 óta" – fogalmazott Curtice újságírók előtt. Hozzátette:

az uniópárti gondolkodás 2021 ősze óta kifejezetten erősödik.

Ekkor szembesültek a brit vásárlók és cégek azzal, hogy az országból hiányzó 100 ezer teherautósofőr miatt bizonyos importárukhoz nem tudnak hozzájutni.

Szakértők akkor azzal indokolták a helyzet kialakulását, hogy nagyon sok kelet-európai dolgozott sofőrként az országban, az egységes piac megszűntével azonban a mozgás szabadsága is megszűnt, ezért ezek az emberek máshol kerestek jobb munkalehetőséget.

Az infláció és az emelkedő energiaárak okozta megélhetési válság tovább mélyítette a szakadékot a brexitet jónak és rossznak tartók között.

Azt korai lenne kijelenteni Curtice szerint, hogy valóban másképp szavaznának ma a britek ugyanerről a kérdésről. Egyetlen brit párt sem tartja napirenden egy esetleges ismételt csatlakozásról szóló népszavazás meghirdetését. Mind a kormány, mind pedig az ellenzéki oldalon a politikusok még mindig a brexit utáni brit identitás kidolgozásával vannak elfoglalva.

A Munkáspárt sem akarja tematizálni a csatlakozást, attól tartva, hogy ezzel választókat riaszt el, emlékeztetett Curtice. A párt népszerűsége egyébként nőni kezdett Boris Johnson, majd Liz Truss miniszterelnökségről való lemondását követően. A folyamat Rishi Sunak kinevezésével megtorpant ugyan, de a Munkáspárt még így is népszerűbb, mint a konzervatívok.

"Egyetlen pénzügyi válság idején hatalmon lévő kormány sem élte túl a választásokat. Azért veszítettek támogatókat, mert a közvélemény már nem bízik abban, hogy a konzervatívok jól vezetik az országot" – figyelmeztetett Curtice. "

A következő brit parlamenti választásokat a tervek szerint legkésőbb 2025 januárjában tartják.