Nyitókép: REUTERS/Raul Uporov

Orosz mozgósítás: őrült repülőjegy-vásárlást mutatnak a számok

Infostart
2022. október 4. 13:01
A spanyol ForwardKeys adatai alapján kiderül, hogy az Oroszországból kiadott, egyirányú repülőjegyek száma 27 százalékkal nőtt azon a héten, amikor Vlagyimir Putyin kihirdette az ország első mozgósítását a második világháború óta.

Az ukrajnai harcra való mozgósítás hatására az elmúlt héten több százezer harcképes orosz férfi döntött úgy, hogy elhagyja az országot, mielőtt behívólevelet kap.

A Portfolio megjegyzi, a mozgósítás meghirdetésekor Szergej Sojgu védelmi miniszter kijelentette, hogy a katonai tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezőket sorozzák csak be, de a valóságban nem vették figyelembe többek között az egészségi állapotot, a hallgatói státuszt vagy az életkort sem.

Az ezt követő felháborodás még Vlagyimir Putyin figyelmét sem kerülhette el, aki nyíltan elismerte a mozgósítás során elkövetett hibákat, és ígéretet tett azok korrigálására. Ennek következtében hétfőn már kirúgtak egy, a mozgósításért felelős komisszárt is, és a behívottak felét hazaküldték.

A Reuters a spanyol ForwardKeys által nyilvánosságra hozott adatok alapján a szeptember 21. és szeptember 27. közötti foglalásokat hasonlította össze az azt megelőző hetekkel. Az eredmények azt mutatták, hogy a bejelentés előtti héten már 47 százalékos volt a növekedés, ami

a bejelentés hatására tovább növekedett, a szeptember 7-13. közötti időszakhoz képest 73 százalékkal.

Mint írják, a bejelentést megelőző emelkedés azt jelentheti, hogy már az orosz állampolgárok is elvesztették a bizalmat a Kreml kijelentéseiben, és nem hittek a közelgő mozgósítást cáfoló hivatalos kijelentéseknek. „Ezek a számok igen figyelemre méltóak, és korrelálnak a jegyeladások hirtelen növekedéséről szóló jelentésekkel – kommentálta Olivier Ponti, a ForwardKeys alelnöke.

A bejelentés hetében vásárolt jegyek hatvan százaléka 15 napon belüli indulási dátummal rendelkezett, szemben az előző heti 45 százalékkal. Az átlagos indulási idő 34 napról 22 napra csökkent, közölte a vállalat.

A ForwardKeys adatai szerint a szeptember 27-én véget ért héten három számjegyű volt a növekedés az Oroszországból a grúziai Tbiliszi, a kazahsztáni Almaty, a törökországi Isztambul, az izraeli Tel Aviv-Yafo és az Egyesült Arab Emírségekbeli Dubai városába szóló egyirányú jegyek esetében. Ezek ugyanis azok az úticélok, ahová orosz állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be.