Nyitókép: SPUTNIK

Az oroszok még nem tudják, mekkora területet akarnak elcsatolni

Infostart
2022. október 4. 10:22
Teljes a bizonytalanság abban a kérdésben, hogy hol legyen a frissen Oroszországhoz csatolt területek határa.

A heves ukrán ellentámadások miatt komoly fejtörést okoz a Kremlnek, hogy kitalálják, igazából mekkora területet tekintenek a sajátjuknak - írja a g7.hu. Egy hétfői sajtóértekezleten a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov azt mondta, hogy Herszon és Zaporizzsja megyék tekintetében még kicsit gondolkozniuk kell, hová is rajzolják a határvonalakat.

Így aztán annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten pénteken már aláírta a dokumentumot, mely szerint az elcsatolt négy ukrán megye többé elválaszthatatlan Oroszországtól,

a Kreml még mindig nem tudja, hogy ezek a területek igazából hol érnek véget.

Donyeck és Luhanszk esetében az oroszok a 2014-es határokat tekintik irányadónak, noha a szeparatisták sosem tudták a megyék teljes területét ellenőrzésük alá vonni. Mivel Herszon és Zaporizzsja megyék adminisztratív határai sem esnek egybe a valóban oroszok által irányított területek határával, nem tudni, hogy pontosan mit tekintenek a magukénak, és ebben a Kreml szóvivője sem kívánt nyilatkozni, viszont azt megígérte, hogy majd konzultálnak az ott élőkkel a kérdésről, ugyanakkor azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy újabb népszavazást tartsanak.