Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A király is szólt a sorban állókhoz, jelenleg 14 óra a várakozás

Infostart
2022. szeptember 17. 15:20
III. Károly és Vilmos meglepetésszerűen jelentek meg a várakozók üdvözlésére a sor mellett.

Az új királynak szombaton is sűrű napja van: helyi idő szerint fél kettő körül fiával, Vilmos walesi herceggel együtt a II. Erzsébet nyilvános ravatalához várakozó sorban állókat is meglátogatták. A brit média szerint a király egy ott várakozó nőnek azt mondta, reméli, nem fagyott át túlzottan.

A király biztonságát felügyelők Károly érkezése előtt azt javasolták a várakozóknak, tegyék el a telefonjaikat és élvezzék az uralkodóval való találkozás pillanatát.

A várakozás a sorban a jelenlegi állapotok szerint 14 órás: reggel még 24 órás volt, a szervezők elképzelhetőnek tartják, hogy lezárásra is sor kerülhet a nap folyamán.

Pokrócokat osztogattak a várakozóknak

Műholdas felvételek szerint a sor még az űrből is látható, a BBC szerint óránként kétezer ember áll be, a BBC műsorának időjárás-előrejelzésében pedig külön feltüntetik, hány fokos hőmérséklet várható a sorban állás ideje alatt. A hideg időjárás miatt a kora reggeli órákban tűzoltók osztottak pokrócokat a várakozóknak, de

azokra is gondoltak, akik nem érték el az utolsó vonatot este, így nem tudtak hazajutni, a Waterloo állomáson egy üres vonatban melegedhettek reggelig.

A sorban állás és a királynő koporsójánál történő tiszteletnyilvánítás ugyanakkor nem zajlik teljes nyugalomban. Péntek este 10 óra körül letartóztattak egy férfit, aki hirtelen felrohant a lépcsőkön, majd az őröket megkerülve megérintette a királynő koporsóját. Egy másik, 19 éves férfit azért tartóztattak le pénteken, mert korábban meztelenre vetkőzve két nőhöz dörgölte magát, majd a Temzébe ugrott - írja az Independent.

David Beckham meghatottan búcsúzott

Szokatlan látványt jelentett a sorban David Beckham, az angol válogatott egykori csapatkapitánya is, aki pénteken éjjel két órakor állt be a sorba, majd több mint 12 órás várakozást követően könnyek között búcsúzott el a királynőtől.

A The Guardian egy Twitter-felhasználó, Jules Birkby bejegyzéseit is megosztotta a sorban állással kapcsolatos tapasztalatiról. A nő azt írja, sokféle pillantást kapnak a mellettük elhaladóktól: van, aki szánalommal, van, aki együttérzéssel, míg mások tisztelettel nézik őket. Arról is írt, hogy közelében egy nő magas sarkú cipőben állja ki a hosszú sort. A várakozásnak elmondása szerint volt olyan időszaka is, amelyben egy óra alatt ötven métert haladtak mindössze.

Egy férfi kétszer állta ki a sort

Egy másik sorban álló, Sam Mason a BBC-nek elmondta: kétszer is kiállta a sort. Első alkalommal csütörtökön éjjel fél 12-kor állt be, tizenkét óra alatt végzett, majd hazament, elvitte az autóját a szervizbe és visszajött újra kiállni a sort.

Az okokról úgy nyilatkozott: első alkalommal még kicsit kaotikus volt minden, másodjára viszont sokkal nyugodtabb és szervezettebb körülmények között tudott búcsút mondani a királynőnek.

És bár elsőre fájt a lába, másodjára már nem.

Közben szombaton reggel ezer katona részvételével zajlottak a próbák Windsorban a királynő temetésére: az itt található Szent György kápolnában helyezik majd örök nyugalomra a királynőt. Itt először egy 800 fő részvételével tartott szertartáson vesznek tőle búcsút, majd este szűk családja körében helyezik el koporsóját férjéé mellé. Windsorba szombaton legalább 100 ezer látogatót várnak.