Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Bíróság elé állt a volt cseh kormányfő

Infostart / MTI
2022. szeptember 12. 16:53
A politikust azzal vádolják, hogy vállalata jogosulatlanul jutott több milliós uniós támogatáshoz.

Az ügyészség szerint a volt miniszterelnök cége nem is indulhatott volna egy kis- és közepes vállalkozások számára kiírt uniós pályázaton, mégis hatalmas összeget nyert.

A 68 éves politikus tagadja, hogy szabálytalanul indult volna a pályázaton, és politikai indíttatásúnak nevezte az ellene indított bírósági eljárást.

A meghallgatás nagy érdeklődést váltott ki Csehországban. A prágai járási bíróság épülete előtt sok újságíró jelent meg, az utca túloldalán pedig Babis ellenfelei gyülekeztek. A tüntetők egy imitált börtöncellát építettek fel, amelybe jelképesen bezárták egyik társukat, aki a volt miniszterelnök arcképes maszkját viselte. A demonstrálók az ellen tiltakoznak, hogy Andrej Babis várhatóan indulni kíván a jövő évi cseh elnökválasztáson.

Csehországban márciusban függesztette fel a parlament a volt miniszterelnök mentelmi jogát, amely utat nyitott a most megindult bírósági eljárásnak.

Andrej Babis 2017 és 2021 között volt Csehország miniszterelnöke. Pártja, a centrista ANO mozgalom minimális különbséggel vesztette el a tavalyi parlamenti választást a jelenlegi miniszterelnök, Petr Fiala által vezetett jobbközép koalícióval szemben. Az ANO egy vasárnap közölt felmérés szerint 30,5 százalékos támogatottsággal vezeti a pártok népszerűségi listáját, míg a Petr Fiala által vezetett jobbközép koalíció 19,5 százalékon áll.