Fiatalok között szedi áldozatait a nevetőgáz az Egyesült Királyságban

Infostart
2022. szeptember 4. 15:54
A dinitrogén-oxid akár tejszínhabspray flakonjából is kinyerhető, a 16-24 évesek által leggyakrabban használt drogok listáján második az Egyesült Királyságban.

Bénulást is okozhat súlyos esetben a dinitrogén-oxid használata, mely alapesetben eufóriát, nyugalmat, de akár nevetést is okozhat a használóknál. Ha azonban valaki hosszú ideig használja a gázt, annak komoly egészségügyi következményei is lehetnek, melyek visszafordíthatatlan neurológiai károsodást is okozhatnak.

David Nicholl birminghami neurológus egyre többször találkozik a Queen Elizabeth kórházban olyan fiatalokkal, akiket nevetőgáz belélegzését követően szállítanak be. Az orvos TikTok-videót készített, mely azóta virálissá vált – a felvételen felhívja a figyelmet a gáz használatának veszélyeire a Sky News cikke szerint.

"Azt látjuk, hogy járványszerűen sok fiatal kerül kórházba magatehetetlenül, mert nevetőgázt fogyasztott"

– mondta a videóban. Egyes betegek "életre szóló neurológiai sérüléseket szenvednek" – tette hozzá.

"Ez tényleg olyan, mint egy járvány. Az emberek úgy használják a nevetőgázt, hogy fogalmuk sincs róla: talán soha többet nem tudnak majd lábra állni. Megéri? Nem hiszem" – folytatta.

@drdavidnicholl ♬ Whip It - Devo

Nikos Evangelou nottinghami neurológus egyetértett kollégájával: ő a Twitteren írt arról, hány gerincvelő- és idegkárosodással találkozik.

"Ijesztő látni a nevetőgáztól lebénult fiatalokat" – fogalmazott.