Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Letaszították trónjáról a Mount Everestet?

Infostart
2022. augusztus 6. 14:30
A pakisztáni K2 soha nem fogadott annyi hegymászót, mint idén: a még a Mount Everestnél is nehezebben mászható csúcs nagyon népszerűvé vált a koronavírus utáni lezárásokat követően.

207 mászónak adtak csúcstámadásra engedélyt a Karakorumban fekvő K2-re idén Sajjid Hussain, a pakisztáni turisztikai hivatal képviselője szerint. A 8611 méteres csúcs népszerűségéhez hozzájárulhatott, hogy idén júliusban a csúcstámadásokhoz ideális, mérsékelt időjárási viszonyok fogadták a mászókat, valamint az ország politikai viszonyai is stabilak.

Egy harmadik, el nem hanyagolható tényezőt jelent az, hogy a pandémia miatt bevezetett utazási korlátozások hatására egyes csúcsok nehezebben vagy nem közelíthetők meg, a hegymászók ugyanakkor két évnyi kihagyás után nagyon szeretnének már 8000 méter fölött tartózkodni, írja a CNN.

A K2 olcsó hegy

Bár fizikailag kimerítőbb a K2 megmászása, legalább nem olyan drága. A Csomolungma megmászásához szükséges engedélyek fejenként 11 ezer dollárba - nagyságrendileg 4,2 millió forintba - kerülnek, ezen felül a Nepálba való utazás, a ruházat, a felszerelés, az élelem, valamint a felbérelt vezetők és serpák költségeivel is számolni kell.

A K2-re ezzel szemben 7200 dollár - hozzávetőlegesen 2,7 millió forint - az engedély egy hétfős csoport számára, és ezzel a közelben található másik négy nyolcezres csúcsra is fel lehet menni.

Több más rekord is megdőlt

Idén nemcsak a kiadott engedélyek száma volt rekord a K2-n, hanem a csúcsra feljutó nőké is: húszan mondhatják el magukról ezt 2022-ben.

Köztük volt Samina Baig, az első pakisztáni nő, aki feljutott a csúcsra, és az amerikai Jenn Drummond, aki szintén rekordot állított fel: megmászta a világ nyolc legmagasabb csúcsa közül a Csomolungma kivételével az összeset.

A Mont Blanc is népszerű

A pandémia Európa legmagasabb csúcsának, a Mont Blanc-nak a népszerűségén is dobott: Jean-Marc Peillex, Saint-Gervais-les-Bains polgármestere azt mondta, a közeljövőben az ide igyekvőktől

15 ezer eurós - közel hatmillió forintos - letétet követelhet meg,

mely állítása szerint fedezi az esetleges hegyi mentés, valamint temetés költségeit, írja a CNN.

A polgármester úgy fogalmazott, a hegymászók a halállal a hátizsákjukban érkeznek, és elfogadhatatlan, hogy ennek költségeit a francia adófizetőknek kelljen állnia.

Idén meglehetősen rizikós megmászni a hegyet. A hegy olaszországi oldalán található Courmayeur polgármestere, Roberto Rota groteszknek nevezte az ötletet, hozzátéve - ha olyannak tartják a körülményeket, le kell zárni a hegyre vezető utakat.