Nyitókép: MTI/AP/Eugene Hoshiko

Merénylet: meghalt Abe Sindzó

Infostart
2022. július 8. 11:03
A 67 éves volt japán miniszterelnököt egy kampányrendezvényen lőtték meg.

A korábbi japán miniszterelnököt pénteken egy kampányeseményen lőtték meg egy vadászpuskával. A nyaka jobb oldala és a mellkasa bal oldala sérült meg, kórházba szállították.

A Sky News Abe Sindzó pártjától származó értesülései alapján azt írja, hogy a 67 politikus belehalt sérüléseibe. A hírt a Reuters hírügynökség és a BBC lehozta.

Egy 41 éves férfit, Jamagami Tecuját őrizetbe vett a japán rendőrség a merénylettel kapcsolatban. Az NHK japán közszolgálati televízió úgy tudja, a merénylő csupán annyit mondott, "elégedetlen volt" az egykori kormányfővel és ezért akarta megölni, a narai rendőrkapitányság részéről azonban azt közölték, a támadónak nem Abe politikai nézeteivel volt problémája.

A hatóságok lefoglaltak egy vélhetően házi készítésű fegyvert. A rendőrség szerint a gyanúsított egy narai japán állampolgár, aki a haditengerészetnél eltöltött hároméves szolgálat után 2005-ben szerelt le. Legutóbbi munkahelyéről májusban távozott egészségi okok miatt.

Japán médiaértesülések szerint a gyanúsított házában lehetséges robbanóanyagokat találtak. Az eszközöket a helyszínen tervezik felrobbantani, ellenőrzött körülmények között.

A helyszín a merénylet után (Kyodo News via Getty Images)

A szemtanúk egymás után két lövést hallottak és fehér füstről számoltak be.

A 67 éves volt kormányfőt rögtön kórházba szállították, de ekkor már a szíve és a légzése is leállt. A merénylet után öt és fél órával hunyt el, helyi idő szerint 17.03-kor addig küzdöttek az életéért. Orvosi beszámolók szerint a politikus két mély sebből vérzett, sok vért vesztett, és bár a kórházban rengeteg vért kapott, nem sikerült újraéleszteni - írta a Reuters.

A rendőrség vizsgálatot indít, hogyan fordulhatott elő, hogy a rendőrök és a fegyveres biztonsági személyzet nem tudta garantálni Abe Sindzó biztonságát - írta a Japan Timnes

A jelenlegi miniszterelnök, Kisida Fumio a merénylet után azt mondta, hogy minden tőlük telhetőt megtettek elődje életének megmentéséért. A merényletet a brutálisnak és megbocsáthatatlannak nevezte, amely - mivel a vasárnapi felsőházi választásokra készülő rendezvényen történt - támadás a demokrácia alapjai ellen is. Elmondta, hogy a volt miniszterelnök "személyes jóbarátja volt", akitől "értékes tanácsokat és támogatást kapott".

Hino Airo, a Waseda Egyetem politológia professzora szerint

ilyen lövöldözésre Japánban még soha nem volt példa.

A magas rangú japán politikusokat egyébként rendszerint fegyveres biztonsági személyzet kíséri, de ők maguk gyakran közel kerülnek a nyilvánossághoz, különösen politikai kampányok során, amikor különféle közterületeken mondanak beszédeket és kezet fognak a járókelõkkel.

  • 2007-ben Nagaszaki polgármesterét lelőtte egy yakuza gengszter.
  • A Japán Szocialista Párt fejét 1960-ban egy beszéd közben meggyilkolta egy jobboldali fiatal egy rövid szamurájkarddal.
  • Néhány másik háború utáni magas rangú politikust megtámadtak, de ők nem sérültek meg.
  • Az 1930-as évek háború előtti militarizmusa óta ez volt az első jelenlegi vagy egykori japán miniszterelnök elleni merénylet.

Kisida Fumio miniszterelnök a merénylet után felfüggesztette választási kampányát, a Kyodo hírügynökség ugyanakkor később arról értesült, hogy folytatja a vasárnap tartandó felsőházi választások előkészületeit.

Az összes főbb japán politikai párt elítélte a támadást, ahogyan külföldi országok állam- és kormányfői is.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, teljesen megdöbbentő és elkeserítő ez a hitvány támadás.

Az Egyesült Államok, Japán legfőbb szövetségese szintén elítélte a merényletet. Antony Blinken külügyminiszter még Abe Sindzó halála előtt üzent, mély aggodalmát kifejezve.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejezte részvétét a Facebookon is, azt írva, hogy Magyarország egy fontos barátját veszítette el.

A merénylettel kapcsolatos információkat ebben a cikkünkben összegeztük.