Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Mély nyomot hagyott a válságok sorozata Ausztriában is

Infostart
2022. június 8. 21:04
A súlyosbodó pénzügyi gondok miatt panaszkodnak az osztrák családok is. Egy friss felmérés szerint Felső-Ausztriában elsősorban a többgyermekes családok aggódnak a jövő miatt. Ezzel egy időben a nemzeti statisztikai hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztriában tartós inflációs nyomás várható.

A két éve tartó válságok – a koronavírus-járványtól az ukrajnai háborúig – jelentős mértékben megnehezítették a családok életét Felső-Ausztriában.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet által végzett felmérésből kitűnt, hogy a családok többségét pénzügyi gondok sújtják, különös tekintettel a gyermekekre fordított kiadásokra.

Emelkednek a mindennapi élet költségei. A családok csaknem háromnegyede panaszkodott amiatt, hogy az áramra, illetve a fűtésre fordított összegek nagy terhet jelentenek.

Az adatokból kitűnt, hogy az emelkedő megélhetési költségek elsősorban a többgyermekes családokat sújtják az ország negyedik legnagyobb tartományában.

A családok 40 százaléka vélekedett úgy, hogy az iskolai kirándulások, a téli sítanfolyamok, illetve a különböző sportrendezvények finanszírozása egyre nagyobb kihívás. Ugyanez vonatkozik a korrepetáló jellegű oktatás költségeire is.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a családok többségét már most a jövő, az ősz foglalkoztatja.

Tíz megkérdezett közül nyolc vélte úgy, hogy a létfenntartási, illetve az energiaköltségek jelentős növekedése fenyeget.

Ugyancsak tíz válaszadó közül nyolc fogalmazott úgy: aggódik amiatt, hogy a jövőben keresete is csökkenni fog.

Aggasztja az osztrákokat az is, hogy ősztől a koronavírus-járvány újabb hulláma várható. A megkérdezettek mintegy kétharmada tart attól, hogy a járvány újabb hullámával ismét az élet megbénulása fenyeget.

Az osztrák nemzeti statisztikai hivatal ezzel egy időben tette közzé jelentését arról, hogy nem szűnik a magas inflációs nyomás Ausztriában.

Az áprilisi 26,0 százalék után májusban 25,1 százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi árak az országban az egy évvel korábbihoz képest. Havi bázison 1,0 százalékos volt az áremelkedés.

A legnagyobb árfelhajtó tényező a szilárd üzemanyagok árának emelkedése volt - hangsúlyozta az MTI által ismertetett jelentés.

A kőolajtermékek ára 95,3 százalékkal, a műtrágyák és agrokémiai termékek ára 77,4 százalékkal, a vas és acéltermékeké 67,2 százalékkal emelkedett éves bázison. A motorbenzin, beleértve a gázolajat 59,5 százalékos nagykereskedelmi áremelkedést ért el májusban.

A gabonafélék, a vetőmagok és állati takarmányok ára pedig 59,2 százalékkal emelkedett.