Nyitókép: Illusztráció (Lilkin/Getty Images)

Minden eddiginél több orosz olaj tart India és Kína felé

Infostart
2022. május 31. 18:46
Rekordmennyiségű orosz olaj van a tartályhajók fedélzetén, mivel más országok korlátozzák az importot az ukrajnai háború miatt.

Az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) tagjaitól származó kőolaj 74 és 79 millió hordó között volt az elmúlt héten tranzitban és úszó tárolókban, ami több mint kétszerese a februári ukrajnai inváziót megelőző 27 millió hordónak – írja a hirado.hu. Ázsia a múlt hónapban először előzte meg Európát a legnagyobb vásárlóként, és ez a különbség májusban tovább fog nőni.

A tengeren átmenő orosz kőolaj meredek megugrása aláhúzza, hogy az invázió milyen zűrzavarba sodorta a globális energiakereskedelmet, mivel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és számos uniós vállalat elfordult a szállítmányoktól, és Moszkva kénytelen Ázsiában keresni vevőket. Kína és India pedig máris több millió hordót vett az oroszoktól, hogy kihasználják a jelentős árengedményeket.

„Néhány érdeklődő ázsiai vevőt inkább a gazdaság motivál, mint a politikai állásfoglalás” – mondta Jane Xie, a szingapúri Kpler vezető olajipari elemzője. Áprilisban India és Kína felé irányuló orosz olajforgalom együttesen rekordot döntött, amit elsősorban az indiai vásárlások lendítettek fel.