Nyitókép: Charday Penn/Getty Images

Menstruációs szabadnapok lehetőségét tervezik Spanyolországban

Infostart
2022. május 15. 06:23
Három, indokolt esetben pedig akár öt napot is otthon maradhatnak a fájdalmas menstruációval küszködő spanyol nők, ha a törvénytervezet hatályba lép.

Európában elsőként vezethetik be a lehetőséget, amennyiben valóban törvény lesz az egyelőre még kidolgozás alatt álló, a médiában kiszivárgott tervezetből. A világon alig néhány ország van, ami hasonló módon ismeri el azt, hogy a menstruáció nagyon megnehezítheti a nők életét.

Azon médiaforrások szerint, amelyek látták a készülő tervezetet, az a jövő héten kerül a spanyol kabinet elé. Hírek szerint orvosi igazolás mellett három napnyi szabadságra lennének jogosultak azok, akiknél a menstruáció fájdalmakkal jár, amit ideiglenesen öt napra is fel lehetne emelni abban az esetben, ha kifejezetten erős, az érintett nőket szinte munkaképtelenné tevő a fájdalom mértéke. Az enyhe diszkomfortot tapasztalók számára nem járna a szabadnap a BBC cikke szerint.

A törvényjavaslat egy szélesebb körű, a reproduktív egészséggel kapcsolatosa reform része, ami az ország abortuszszabályozásán is változtathat.

Bizonyos higiéniai termékek áfáját is eltörölhetik ennek keretében, illetve

egyes intézményekben – például iskolákban és börtönükben – ingyenesen tennék hozzáférhetővé a menstruáció ideje alatt használható termékeket.

A tervezet része az is, hogy szülés előtt hosszabb időre maradhassanak távol a munkától a leendő anyák, illetve az abortusszal kapcsolatos változtatások is részét képzik annak. Ennek értelmében

  • a 16-17 évesek már szülői hozzájárulás nélkül is végeztethetnek terhességmegszakítást,
  • megszüntetik a háromnapos türelmi időt, illetve
  • az állami közegészségügyi rendszeren kívül is lehetővé teszik abortusz elvégeztetését.

Azok az orvosok, akik a katolikus országban lelkiismereti okokra hivatkozva nem akarnak ilyen beavatkozást elvégezni, ezt továbbra is jelezhetik. A jelenleg tiltott béranyasággal kapcsolatosan is terveznek változtatást.