Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Újabb lépést tett Ukrajna az uniós tagság felé

Infostart / MTI
2022. május 9. 17:56
Irpiny és Borogyanka településekre utazott az Európa Tanács főtitkára.

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna kitöltötte az Európai Unió tagjelölti státusának megszerzésére vonatkozó kérdőív második részét. Hozzátette, hogy a kitöltött részt megmutatta Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amikor hétfőn videókapcsolaton keresztül megbeszélést folytattak.

Közben hétfőn Ukrajnába látogatott Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára, aki felkereste a Kijev melletti Irpiny és Borogyanka településeket, ahol nagy számú kivégzett civil holttestét találták meg az ukrán hatóságok, miután a területet visszavették az orosz erőktől.

"Megrendített engem az orosz agresszió által okozott értelmetlen pusztítás, az ukrán nép ellenálló képessége pedig csodálattal töltött el.

Mi, az Európa Tanácsban, támogatjuk Ukrajnát" - írta a Twitteren Marija Pejcinovic Buric.

Az ukrán főügyészség közben közölte, hogy a Kijev megyei Makariv településnél újabb három holttestet találtak, az áldozatokat fejlövéssel végezték ki a területet megszálló orosz katonák.

Mindeközben Ukrajna több, újonnan elfoglalt településén a dél-ukrajnai Herszon, illetve a keleti országrészhez tartozó Zaporizzsja megyében az orosz fegyveres erők felvonulásokat szerveztek szovjet vörös zászlókkal - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Sajtójelentések szerint a megyeszékhely Herszon városába az Oroszország által 2014-ben önkényesen bekebelezett Krím-félszigetről hoztak felvonulókat. Hasonló rendezvényeket tartottak a Herszon megyei Szkadovszkban és a zaporizzsjai régióban lévő Enerhodar városában.

Az Ukrajinszka Pravda idézte Petro Andrjuscsenkót, a mariupoli polgármester tanácsadóját, aki azt állította, hogy a dél-donyecki városban orosz katonák vitettek végig a szerinte az elfoglalt Novoazovszk és Donyeck városokból odaszállított, javarészt orosz emberekkel és idős mariupoli lakosokkal egy 300 méter hosszú György-szalagot. A barna-fekete csíkos szalag, amelyet II. Katalin orosz cárnő alapított érdemrendként a 18. században, Ukrajnában tiltott önkényuralmi jelképnek számít. A Telegramon Andrjuscsenko azt írta, hogy a György-szalagot a város egyik központi, az orosz ágyúzásokkal csaknem teljesen rommá lőtt utcáján vitték végig, miközben az orosz hadsereg újraindította a településen még ukrán katonák által védett Azovsztal üzem elleni rohamot. Andrjuscsenko hozzáfűzte, hogy a központi téren tartott megemlékezésre ingyenkonyhával és élelmiszercsomagok ígéretével csábították az embereket.

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencében lévő Luhanszk megye kormányzója arról számolt be, hogy az orosz hadsereg a Liszicsanszk és Bahmut közti autópálya elfoglalásával próbálja "elvágni" a luhanszki régiót Ukrajnától, a haditechnikájukat már átszállították a Sziverszkij Donec folyón. Hozzátette, hogy súlyos harcok folynak Rubizsne és Bilohorivka településeknél.

Vadim Ljah, a Donyeck megyei Szlovjanszk polgármestere pedig a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz erők tűz alá vették a várost.