Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Szörnyű állapotokról számolnak be a Mariupolból evakuáltak

Infostart
2022. május 2. 20:14
„Túl rég nem láttuk a napot” – mondta az a nő, aki két hónapot töltött az orosz támadás miatt Mariupol acélműve alatt. A GlobalNews kérdezett meg néhány civilt azok közül, akiket vasárnap menekítettek ki az Azovsztal gyárból.

Az elmúlt hetek sikertelen próbálakozásai után most vasárnap több mint száz civilt hoztak ki a mariupoli Azovsztal acélműből. A hvg.hu vette észre, hogy a The Guardiannak sikerült néhány embert megszólaltatni. A 37 éves Natalia Usmanova példáu azt mondta, szörnyű félelemmel küzdött és attól tartott, hogy a bunker nem bírja majd ki az állandó bombázásokat.

„Amikor a bunker remegni kezdett, hisztérikus voltam, ezt a férjem tanúsíthatja. Nagyon aggódtam, hogy beomlik” – mondta Usmanova. Említette emellett az oxigénhiányt, és az ezzel járó félelmet.

„Túl rég nem láttuk a napot”

– mondta a nő, aki két hónapot töltött az orosz támadás sújtotta Mariupol acélműve alatt a hvg.hu összefoglalója szerint.

„A buszon azt mondtam a férjemnek „Vászja, nem kell többé zseblámpával mennünk a mosdóba? Nem kell többet vödröt használnunk?” – mondta a nő a kimenekítése után.

Az evakuáltak között azonban nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is voltak, sőt, egy hathónapos kisbaba is.

Az egyik túlélő arról beszélt, hogy nagyon kevés élelmiszer volt, a gyerekek is mindig éhesek voltak. "Mi, felnőttek tudunk várni” – mondta a GlobalNews videójában.

Szvatoszlav Palamar, az Azov ezred parancsnokhelyettese az AP News-nak elmondta: örül, hogy elkezdődött az evakuálás, a civilek jelenléte ugyanis megnehezíti a harcot. Hozzátette, hogy nincs elég víz, a levegőben pedig bomló tetemek szaga terjeng.

A vasárnapi evakuálás után este folytatódott a bombázás, az még kétséges, hogy ez befolyásolja-e a kimenekítés folytatását. Becslések alapján körülbelül ezer civil és kétezer katona rekedt még az acélmű földalatti bunker-rendszerében, azonban az élelmiszer-, víz- és gyógyszertartalékok kimerülőben vannak. Az evakuáció további részleteit biztonsági okokból egyelőre nem teszik közzé - írta meg a hvg.hu.