Nyitókép: MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet

EU-s csúcsvezetővel tárgyalt Vlagyimir Putyin

Infostart / MTI
2022. április 22. 15:50
Charles Michel humanitárius folyosót sürgetett Mariupolból.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és humanitárius folyosó létrehozását sürgette Mariupolban az ortodox húsvét előtt - közölte a belga politikus a Twitteren.

Michel tudatta: megismételte Putyinnak az unió álláspontját, miszerint az EU támogatja Ukrajnát és szuverenitását, valamint elítéli és szankciókkal bünteti az orosz agressziót.

"Egységünk és elveink elidegeníthetetlenek"

- szögezte le az Európai Tanács elnöke.

"Azonnali humanitárius hozzáférést és a biztonságos kijutást sürgetünk Mariupolból és más ostromlott városokból az ortodox húsvét alkalmából" - fogalmazott.

Az Európai Tanács elnöke szerdán Kijevbe látogatott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Látogatása során kijelentette: az Európai Unió minden tőle telhetőt megtesz, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország által indított háborút. Vlagyimir Putyinnak nem fog sikerülni megosztani az európaiakat - húzta alá. Michel a legfontosabb célnak nevezte annak az elérését, hogy az uniós szankciók "fájdalmasak legyenek" Putyin rendszere számára, és megígérte, rövidesen az orosz kőolaj- és földgázexportot veszik célba, ahogy Zelenszkij kérte.