Nyitókép: Wikimedia

Az oroszok mentenék az elsüllyedt Moszkvát, Ukrajna sajátjának tekinti a cirkálót

Infostart
2022. április 22. 17:23
A víz alatti ukrán kulturális örökség részének nyilvánították az elsüllyesztett Moszkva cirkálót.

Az UNESCO szabályai szerint az ukrán felségvizek határain belül az emberi tevékenység következtében a tengerfenékre süllyedt dolgok ukrán tulajdonnak számítanak. Az ukrán sajtóban ezzel a felvezetéssel írták meg, hogy a Fekete-tengeri orosz flotta kilőtt zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót hivatalosan felvették a „víz alatti ukrán kulturális örökség” listájára.

A hírt az ukrán hadügy Facebookja is megerősítette – írja a 444.hu.

A Moszkva a Fekete-tengerben valaha elsüllyedt legnagyobb hajó. Hosszúsága 186 méter, vagyis majdnem akkora, mint 2 focipálya. A hajó a brit hírszerzés információi szerint Odesszától mintegy 80 tengeri mérföldre (150 kilométerre) süllyedt el az ott 45-50 méter mély tengerben.

Ukrán sajtóhírek szerint a Moszkva elsüllyedésének feltételezett helyszínén feltűnően nagy az orosz flotta mentő- és búvárhajóinak aktivitása. Az ukrán fél úgy tudja, hogy az oroszok holttestek, titkosított dokumentumok és értékes fegyverrendszerek – például Vulcan osztályú, hajó elleni rakéták – után kutathatnak a mélyben.

Az idézett cikk szerint ezeket nukleáris robbanófejekkel is fel lehet szerelni, bár hozzáteszik, hogy az amerikai titkosszolgálat sem tartja valószínűnek, hogy a Moszkván ilyenek lettek volna.