Nyitókép: Pixabay

Orosz kormányzati fiókokat korlátoz a Twitter: Vlagyimir Putyiné is köztük van

Infostart
2022. április 6. 16:30
Több mint 300 fiókot érint a döntés, az oldal nem ajánlja ezeket a felhasználók idővonalán és az értesítések közt sem jelennek meg.

A Twitter úgy fogalmazott, fellép minden olyan országgal szemben, amely korlátozza a nyílt internethez való hozzáférést, miközben fegyveres konfliktusban vesz részt. A platform az ukrán háború kezdete óta komoly korlátozásokat vezetett be Oroszországgal szemben a BBC cikke szerint.

Vlagyimir Putyinnak két fiókja is van a Twitteren: az orosz nyelvűnek 3,6 millió, az angol nyelvűnek 1,7 millió követője van. Ezeket is érinti a korlátozás, mellyel kapcsolatban megjegyezték: az, hogy az orosz kormánytisztviselők szabadon posztolhatnak a közösségi oldalon, miközben egyidejűleg korlátozzák a platformot Oroszországban, káros információs egyenlőtlenséget teremt.

Először lépnek fel kormányzati fiókokkal szemben

A Twitter algoritmusa mostantól nem támogatja ezeket a fiókokat, melyek közt vannak hivatalos minisztériumi és nagykövetségi profilok, valamint magas rangú orosz tisztviselőkhöz tartozók is. Az érintett fiókokat korábban már kritizálták, amiért félretájékoztatnak az ukrajnai háború idején, de az orosz állami médiaorgánumoktól származó tweetekkel ellentétben ezeket korábban nem moderálta külön a Twitter.

Folyamatos dezinformáció

Március 10-én Oroszország egyesült királysági nagykövetsége hivatalos beszámolójában azt állította, hogy az ukrajnai Mariupol városában lévő szülészeti kórház bombázását megrendezték. Az állítás hamis volt. A Twitter később eltávolította az ilyen megtévesztő tweeteket.

A múlt hónapban a BBC vizsgálata további, az orosz kormány hivatalos fiókjai terjesztette téves információkat talált a Twitteren, valamint bizonyítékot talált arra, hogy több kormányzati fiók

összehangolt munkával terjesztett egy narratívát,

ami ellenkezik a Twitter szabályaival. A bucsai gyilkosságokkal kapcsolatos megtévesztő közléseket is cáfolták.

Nem megtorlás az intézkedés

A Twitter szerint azonban Oroszország ukrajnai fellépése, valamint az ország azon döntése, hogy belföldön blokkolja és korlátozza a közösségi médiaplatformokat, vezetett az intézkedésükhöz. A vállalat azt mondja, hogy a szabályokat minden olyan országra alkalmazza, amely korlátozza az online szolgáltatásokhoz való hozzáférést, miközben háborút folytat. A kedden életbe lépett új szabályok azonban jelenleg csak az orosz kormányzati fiókokat érintik.

A Twittert nem tiltották be Oroszországban, de az oldal működése működésképtelenségig lassult

- a vállalat szerint ugyanakkor friss intézkedésük nem megtorlás. A hadifoglyokat ábrázoló tweetek eltávolításán is dolgozni fognak