Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Az együttműködésről tárgyalt az EU-ba törekvő Szerbia elnöke Vlagyimir Putyinnal

Infostart / MTI
2022. április 6. 15:45
A politikai és gazdasági együttműködés folytatásáról tárgyalt telefonon szerdán Aleksandar Vucic szerb és Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte a szerbiai köztársasági elnöki hivatal.

A közlemény szerint Vlagyimir Putyin gratulált Aleksandar Vucicnak az elnökválasztáson elért eredményéhez, és következő ötéves ciklusához, valamint annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Szerbia és Oroszország megőrzi baráti kapcsolatát egymással a jövőben is.

Aleksandar Vucic kiemelte: országa célja továbbra is az európai integráció, eközben viszont mindenképpen szeretné megőrizni őszinte és hagyományos kapcsolatait Oroszországgal.

A két elnök a telefonbeszélgetés során a fennálló gazdasági helyzetet és a kétoldalú energetikai és külkereskedelmi kapcsolatokat is elemezte, és megállapította, hogy a kereskedelmi áruforgalom az utóbbi néhány hónapban tovább bővült, ami a sikeres együttműködés egyértelmű jele.

A szerb elnök orosz hivatali kollégáját tájékoztatta az olajbeszerzési nehézségekről is, ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy a Gazprom Neft, valamint Szerbia vezetése, illetve az európai uniós partnerek megtalálják a kivezető utat ebből a helyzetből. A szerbiai NIS olajipari vállalat többségi tulajdonosa a Gazprom.

A két elnök arról is beszélt, hogy az Oroszország és Szerbia között aláírt, gázellátásról szóló szerződés május 31-én lejár, ezért újabbat kellene aláírni Szerbia energiabiztonságának megőrzése érdekében. A feltételekről sürgősen tárgyalni kell - olvasható a közleményben. Az Udvarnokon található gáztározó többségi tulajdonosa is a Gazprom.

Az ukrajnai háborúról szólva Aleksandar Vucic megismételte, hogy Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, és reményének adott hangot, hogy a fegyveres konfliktus hamarosan véget ér.