Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Elindult egy konvoj Mariupolból – videó

Infostart
2022. április 1. 14:12
Nagyjából kétezren tudták elhagyni a várost pénteken.

A mariupoli helyi hatóságok közlése szerint autók és 42 busz indult el a hetek óta ostromlott városból. A konvojt a Vöröskereszt és az ukrán mentőszolgálat járművei kísérik.

Ezáltal nagyjából kétezer ember tud elmenekülni Mariupolból, de még mintegy 150 ezer maradt a városban, ahol már napok óta fogytán az élelem.

A Vöröskereszt korábban azt közölte, hogy az orosz és ukrán felső vezetés hagyta jóvá, hogy pénteken humanitárius folyosót állítsanak fel. A segélyszervezet arra nem kapott engedélyt, hogy orvosi eszközöket, gyógyszereket vigyen magával a városba.

Egy pénteki tájékoztatón a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szóvivője ugyanakkor arról beszélt, hogy nem biztos, hogy elindulhat az evakuálás a blokád alatt lévő Mariupolból. Sajtótájékoztatóján Ewan Watson azt mondta, egyelőre további, a kimenekítendő civilek biztonságát szolgáló részleteket kell kidolgozni.

Elmondta, hogy a Vöröskereszt munkatársai a Mariupoltól mintegy 226 kilométerre lévő Zaporizzsjában vannak, ahová a korábban az orosz fél által is jóváhagyott tervek szerint evakuálnák a mariupoli civileket. Hozzátette, hogy jelenleg nem tudnak segélyszállítmányt bejuttatni az Azovi-tenger partján fekvő városba, de a teherautóik csak az engedélyre várnak.