Nyitókép: MTI/AP/Andrew Marienko

Sikerült megegyezni a humanitárius folyosókról

Infostart / MTI
2022. március 9. 11:17
Több városból indulhat el a civilek evakuálása.

Ukrajna hozzájárult ahhoz, hogy kialakítsanak hat humanitárius folyosót, amelyen keresztül a civil lakosok szerdán elhagyhatják a harcok sújtotta városokat - jelentette be Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

Az átmeneti tűzszünet közép-európai idő szerint este 8 óráig lesz érvényben, a menekülési útvonalakat egyeztetik Oroszországgal - közölte Verescsuk.

Enerhodar, Mariupol, Volnovaha, Szumi és Izjum városoknál, illetve a Kijevtől északra fekvő településeken hozzák létre a humanitárius folyosókat szerda délelőtt.

Enerhodar és Mariupol városokból a délkeleti Zaporizzsjai területre, Volnovahából Pokrovszk felé, Szumiból pedig Poltavába tudnak menekülni az emberek. A kelet-ukrajnai Izjum városból Lozova felé lehet eljutni, illetve a Kijevtől északra fekvő Vorzel, Borodjanka, Bucsa, Irpiny és Hosztomel településekről is vezet humanitárius folyosó a főváros felé - mondta el Irina Verescsuk.

Verescsuk kiemelte:

Oroszország nyilvánosan kötelezettséget vállalt arra, hogy tűzszünetet tart szerdán.

Kedden nagyjából 5 ezer civil tudta elhagyni Szumit. A korábbi napokban többször is meghiúsult a lakosság evakuálása, az ukránok az orosz haderőt és a szakadárokat, Moszkva pedig az ukrán nacionalistákat tette felelőssé.

Szerdán az oroszok erők is megerősítették, hogy délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost.