Nyitókép: MTI/AP/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Friss hírek a hétvégére remélt orosz-ukrán béketárgyalások esélyéről

Infostart
2022. március 5. 15:43
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerinte a helyzetet övező „optimizmust” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „dühös” kijelentései tompították.

Miközben Mariupolban le kellett állítani a civil lakosság evakuálását, mert a két fél szerint a másik nem tartja be a korábban meghirdetett tűzszünetet, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kirgiz kollégája oldalán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Oroszország kész az Ukrajnával folytatott béketárgyalások harmadik fordulójára.

A Sky News híradása szerint, melyet a Telex szemlézett, Szergej Lavrov azt állította, hogy Kijev kifogásokat kitalálva halasztja el a találkozót, és hogy egyelőre nem kaptak új időpontot az ukrán vezetéstől. Szerinte a helyzetet övező „optimizmust” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „dühös” kijelentései tompították.

Az ukrán–orosz egyeztetések első fordulóját hétfőn, a második kört csütörtökön tartották Fehéroroszországban.

Később Vlagyimir Putyin orosz elnök - egyébként kemény kijelentéseket is megfogalmazva - egy beszélgetésben az Ukrajnával az elmúlt napokban megkezdett tárgyalásokról azt mondta, hogy Moszkva letette javaslatait az asztalra, most az ukrán félen a sor, hogy reagáljon.