Nyitókép: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Fotókon az ukrán főváros felé tartó irdatlan orosz harci konvoj

Infostart
2022. március 5. 17:13
Napok óta látni műholdfelvételeket a Kijev felé közeledő orosz katonai konvojról, most viszont szárazföldi képek is megjelentek a közösségi médiában.

Ahogyan arról az Infostart is többször beszámolt, több napja egy gigantikus orosz katonai konvoj indult Kijev felé, de ez aztán az ukrán fővárostól mintegy 30 kilométernyire megállt.

A menetoszlopot a Maxar műholdakkal foglalkozó vállalat képei alapján úgy 60 kilométer hosszúra taksálják. Több ezer járműből áll.

A szombati napon viszont már több orosz vagy oroszbarát, esetleg oroszszimpatizáns oldal is közölt olyan képeket a hatalmas katonai konvojról, melyek a szárazföldről készültek. A felvételek alapján a nagy létszámú (gépesített) gyalogságot egy Ka-52-es helikopter is kíséri – írja a Portfolio.

A lap megjegyzi, hogy úgy tűnik, a járművek nagy része „V” jelzéssel van ellátva. Ezek a jelzések korábban többségében a deszantosok könnyű járművein, BMD-páncélosain látszottak, ezért az volt feltételezhető, hogy a jelzés a deszantos-különítményeké. Most úgy tűnik, hogy talán minden Kijev ellen küldött orosz alakulat használja a szimbólumot.

(Címlapképünk illusztráció; Getty Images)