Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Kijevi szemtanú: hidakat robbantanak fel, és nem lehet kijutni a városból

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. február 25. 13:11
A várost már nem lehet elhagyni, ezért nagyon nehéz napok várnak a még ott lévőkre – mondta kérdésünkre Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke.

Az ukrán hadsereg több hidat felrobbantott Kijev körül, hogy az oroszok nehezebben tudjanak bejutni az ostrom előtt álló városba – mondta megkeresésünkre a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke.

Petneházy Gyula szerint a metróaluljárókba és pincékbe menekülő lakosság ellátása egyelőre biztosított, de a várost már nem lehet elhagyni, ezért nagyon nehéz napok várnak a még ott lévőkre.

"Az éjszaka aránylag nyugodtan telt, este 9 óra tájékán alacsonyan repültek vadászgépek világítás és felségjelzés nélkül, a katonai repülőtéren folytak harcok, tudtommal annyira megrongálták, hogy használhatatlanná vált" – sorolta Petneházy Gyula.

Beszámolt arról is, hogy elsőként a kijevi vízi erőmű melletti csatorna hídját robbantotta fel az ukrán hadsereg, hogy ne tudják használni az oroszok, azóta pedig "vagy négy híd" is ugyanerre a sorsra jutott, megnehezítendő a közelgő orosz csapatok mozgását.

Hogy az ukrán erők hogyan védik meg a várost, arra azt mondta,

a hivatalos forrásokból az vehető ki, hogy ostrom lesz.

A lakosság ellátásáról azt mondta: "még nem katasztrofális", élelmiszer és gyógyszer van, de ha a helyzet elhúzódik, baj lesz.

Általánosságban azért pánik és fejetlenség az úr az elmondása szerint, éjszakai kijárási tilalommal, a külvárosi harcok miatt pedig nem tanácsolt senkinek, hogy mozduljon.

"Az itteni magyaroknak is azt tanácsolom, hogy most már ne szaladjon sehová, próbáljon átvészelni" – tette hozzá Petneházy Gyula.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kijevi szemtanú: hidakat robbantanak fel, és nem lehet kijutni a városból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást