Nyitókép: mrs/Getty Images

"Ha baj van, legalább a gyerekeket menteni..." – tömegével gyártják a magyar útleveleket Beregszászon

Infostart
2022. február 25. 13:26
Sokan nem indulnak még útnak, de gondolnak arra is, hogy erre hamarosan szükség lesz.

A kárpátaljai Beregszászon a magyar konzulátus előtt gyülekeznek az emberek, az Ukrajnából való kijutást lehetővé tévő magyar dokumentumhoz itt lehet hozzájutni, a 24.hu a helyszíni riportot készített.

Akik ott vannak, jobbára olyan magyarok, akiknek még nincs magyar útlevelük, az épület előtt várakozók száma folyamatosan 40-50, sokan elővigyázatosságból készíttetik el a dokumentumot, hisz nem lehet tudni, mi lesz egy vagy két hét múlva.

Az ügyintézési díj 60 euró, korábban pár hetet is várni kellett az útlevélre, most azonban ennek az időnek a töredékében reménykednek az igénylők.

Arról ellentmondó információk vannak a helyszínen is, hogy az ukrán hatóságok kiengedik-e az országból azokat a gyerekeket, akiknek nincs érvényes útlevelük, mert a sorban állók egy része úgy tudja, hogy igen, ellenben a portál talált olyan igénylőt is, aki épp e probléma miatt már a határról tért vissza az igénylőhelyre.

Az ellentmondó híreket kommentálva egy idősebb férfi azt mondta: "itt minden megtörténhet".

Egy édesanya azt mondta gyermekeinek, hogy "egy időre" hagyják el Ukrajnát, majd jönnek vissza a nagyszülőkhöz később.

Egy másik édesanya az egész családdal érkezett igénylésre, pedig csak egy gyermeknek hiányoznak az utazáshoz szükséges papírjai. Ezt mondta: "ha baj van, legalább a gyerekeket menteni..."