Nyitókép: MTI/EPA/AEOI

Az atomalkuról egyeztetnek, Irán pontosította a céljait

Infostart / MTI
2021. december 27. 20:11
Tíznapos szünet után hétfőn folytatódtak az iráni nukleáris megállapodás felújításáról szóló tárgyalások Bécsben.

Az amerikai szankciók feloldása elsődleges fontosságú Teherán számára - idézte az IRNA hivatalos iráni hírügynökség az iráni külügyminisztert. Hoszein Amirabdollahián leszögezte a hírügynökségnek: "a mai napon újabb tárgyalási forduló kezdődik, napirenden a büntetőintézkedések feloldása, a garanciák és az ellenőrzés kérdései szerepelnek". Hozzáfűzte, napirenden lesz az is, hogy az Egyesült Államok újból csatlakozzék az atomalkuhoz.

"Számunkra a legfontosabb, hogy eljussunk ahhoz a ponthoz, amikor megbizonyosodhatunk, hogy az iráni kőolajat könnyen és mindenfajta korlátozás nélkül el tudjuk adni, és ennek a vételárát külföldi devizában átutalják iráni bankszámlákra, továbbá részesülhetünk a különféle iráni gazdasági ágazatokban megtermelt jövedelmekből" - emlékeztetett a külügyminiszter.

Öthónapos szünet után november végén, immár a nyolcadik fordulóval indultak újra a tárgyalások a 2015-ben tető alá hozott megállapodás (JCPOA) felújításáról a továbbra is részes felek között (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország, Irán). A küldöttségek hétfőn, a kora esti órákban gyűltek össze ismét Bécsben.

Az Egyesült Államokat Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az atomalkuból (JCPOA-ból), és teljes mértékben visszaállította az Irán elleni szankciókat. Washington azonban közvetett módon, közvetítőkön keresztül már most is részt vesz a tárgyalásokon, de Teherán egyelőre nem volt hajlandó elfogadni a közvetlen megbeszéléseket Washingtonnal.

A 2015-ös nukleáris megállapodás lehetővé tette az iráni gazdaságot fojtogató szankciók egy részének feloldását, cserében a szigorú ENSZ-ellenőrzés alá helyezett iráni nukleáris program drasztikus csökkentéséért. Az egyezmény azonban "tetszhalott állapotban" van azóta, hogy Washington egyoldalúan felmondta. "Sikerült kölcsönösen elfogadható dokumentumot kimunkálni. Ma ebben a témában kezdődnek meg a tárgyalások" - fogalmazott az iráni diplomácia irányítója hétfőn.

Szaíd Katibzadeh, iráni külügyi szóvivő szintén hétfőn kijelentette: "azt tanácsoljuk a tárgyalások valamennyi résztvevőjének, hogy úgy menjen Bécsbe, hogy akarjon jó megállapodást elérni". Leszögezte azt is, hogy Teherán nem akar "időt és energiát vesztegetni".