Nyitókép: Nathan Laine/Bloomberg/Getty Images

Emmanuel Macron döntése nyomán változott a francia zászló

Infostart
2021. november 15. 19:08
A döntés már tavaly júliusban megszületett, eddig azonban nem beszélt hátteréről az elnök és más sem.

A zászló kékje változott meg: a korábbinál erőteljesebb, tengerészkék árnyalatot kapott a trikolór kékje. Az ország eltérő árnyalatokat használtak már az ezt megelőző években is: a francia haditengerészet és több hivatalos épület a tengerészkéket alkalmazta, de az állam 1976 óta egy olyan árnyalatot szerepeltetett a lobogón, amely az európai uniós zászló kékjével jobban harmonizál.

Eddig a változással kapcsolatosan nem szólalt meg senki a Sky News cikke szerint, most azonban a Europe 1 és a CNews híroldalaknak Macron adminisztrációjának egyik tagja tárta fel a döntés hátterét.

A forrás szerint a következő okai voltak a döntésnek: egyrészt esztétikusabbnak is tartják a tengerészkéket, másrészt pedig szeretnék a francia forradalom szellemiségét visszahozni a lobogó színeibe.

Macron hivatalosan nem jelentette be a döntést, melyet tavaly július 13-án hozott. Egyetlen intézményt sem köteleztek arra, hogy zászlót cseréljen.

Állítólag vita tárgya volt Macron döntése, egyesek azzal érveltek, hogy a színárnyalat nem szép és nem is mutat jól az uniós zászló mellett, míg másokat nosztalgiával önt el látni a régi-új zászlót, mivel az gyermekkorukra emlékezteti őket.

A forrás azt ugyanakkor nyomatékosította, hogy a szín megváltoztatása semmiképpen sem EU-ellenes döntés.