Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Esett a gáz ára Vlagyimir Putyin szavai után

Infostart / MTI
2021. október 28. 16:37
Az orosz elnök az európai gáztárolóiba irányuló szállítások növelésére utasította a Gazpromot, megmozdultak a piacok.

Miután szerdán elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy a Gazprom gázipari vállalat novemberben növelje meg szállításait az európai földalatti gáztárolóiba, jelentősen zuhant a földgáz ára. A Portfolio cikke szerint a holland gáztőzsdén a 88 euró/MWh körüli kereskedés 76,5 euróig esett csütörtök reggelre.

Napközben 79-80 euró körül jártak a jegyzések, vagyis reggeli hirtelen zuhanás után a nap további részében további esés nem történt, de jelentős visszadrágulás sem.

A portál megjegyzi: az ár még mindig magas, ennek pedig az oka lehet az is, hogy az ukrán tranzit plusz hiányában bizonytalan, milyen csatornán keresztül fog tudni több orosz gázt Európába szállítani a Gazprom.

Az orosz cég november 7-ig vagy 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tárolókba, utána pedig megkezdi a tervezett munkálatokat a saját európai - ausztriai és németországi - földalatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére.

Putyin szerint "ez lehetővé teszi a Gazprom számára, hogy megbízhatóan, stabilan és ütemezetten teljesítse szerződéses kötelezettségeit, valamint hogy az őszi és téli időszakban ellássa gázzal európai partnereit, és hogy egészében kedvezőbb helyzetet teremtsen az európai energiapiacon".