Nyitókép: MTI/AP

Hatalmas olajfolt veszélyezteti Ciprust

Infostart
2021. augusztus 31. 18:25
Egy szír hőerőmű az olaj forrása, még ma elérheti Ciprus szigetét a szennyező anyag.

A modellezések szerint a török ellenőrzés alatt álló északi Apostolos Andreas-fokot érintheti elsőként az olajszennyezés. A ciprusi kormány közölte, hogy készen áll segítséget nyújtani, ha kérik, míg Törökország közölte, hogy intézkedéseket tesz a környezeti katasztrófa megelőzésére, írja a BBC.

A szír kormány még a múlt héten kedden közölte, hogy a Banijasz hőerőműben balesetből következő olajszivárgás történt. Az erőmű a háború sújtotta ország kormány kontrollálta területén fekszik. Múlt szerdán a szíriai kormány által ellenőrzött Sana hírügynökség arról számolt be, hogy a szivárgás elérte Dzsabla városát, amely az erőműtől mintegy 20 kilométerre északra fekszik. Meg is kezdték az olaj eltávolítását a partvidék sziklás területeiről homokot használva az üzemanyag felszívására, illetve szívógépeket alkalmazva.

Az európai Sentinel-1 műhold felvételei szerint a folt később terjedni kezdett a part mentén és majdnem 150 négyzetkilométernyi területet borított be.

A szíriai tisztviselők az elhárítási műveletek során igyekeztek kisebbíteni az esemény horderejét:

a szíriai kikötők főigazgatóságának vezetője az állami televíziónak azt mondta, hogy a kiszivárgott üzemanyag mennyisége nem volt nagy.

A ciprusi kormány hétfőn figyelmeztetést adott ki a olajfolt miatt, miután az új műholdképek azt mutatták, hogy az olajfolt mérete nőtt és egyre közeledik az önhatalmúlag kikiáltott Észak-Ciprusi Török Köztársaságban található Andreas-fokhoz, amely 130 kilométerre van Banijasztól.

A halászati és tengerkutatási hivatal szerint a folt inkább olajfoltnak tűnik, mint nyersolajnak, és a számítógépes modellezés és a meteorológiai adatok alapján 24 órán belül érinteni fogja a fokot. Lépéseket tettek az északi hatóságok tájékoztatására, illetve arra is, hogy ha kell, segítséget nyújtsanak.

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot független államként egyedül elismerő Törökország alelnöke úgy nyilatkozott, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt mozgósítana, hogy ne adjanak esélyt a szivárgás környezeti katasztrófává válásának.