Nyitókép: MTI/EPA

Franciaország lezárta evakuációs műveleteit

Infostart / MTI
2021. augusztus 28. 09:54
A kimenekítési művelet során közel háromezer embert, köztük 2600 afgánt vittek Franciaországba .

Franciaország lezárta az afganisztáni fővárosban folytatott evakuációs műveleteit - közölte a Twitteren péntek éjjel Florence Parly védelmi miniszter. Azt íérte, hogy Franciaország a továbbiakban is segítséget fog nyújtani azoknak, akiknek védelemre van szükségük Afganisztán elhagyásához.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel egyidejűleg kiadott, Parlyval közös nyilatkozatában azt mondta, hogy országa kapcsolatot tart majd fenn az Afganisztánban hatalomra került tálib vezetőkkel annak biztosítására, hogy a magukat veszélyben érző emberek elhagyhassák az országot a francia evakuációs műveletek befejezését követően is.

Le Drian a közös nyilatkozatban azzal magyarázta a kabuli repülőtérről folytatott francia menekítési műveletek péntek esti lezárását, hogy

az amerikai erők gyors távozása miatt már nem lehetett garantálni a biztonságot.

A francia külügyminisztérium néhány órával korábban pénteken megerősítette, hogy az elmúlt napokban több kapcsolatfelvétel történt a tálib mozgalommal Kabulban és Dohában annak érdekében, hogy az afgán főváros repülőteréről folytatódhassanak a kimenekítések.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy az afgán fővárosban elkövetett robbantásos merénylet ellenére Franciaország még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről. Clément Beaune, Franciaország Európa-ügyi államtitkára pedig pénteken azt közölte: elképzelhető, hogy péntek este után is folytatják az evakuálásokat, de "óvatosan kezelik" a kérdést.