Nyitókép: Marcos Reategui/Getty Images

Rákapcsolták a reflektort a katasztrofális perui koronavírus-helyzetre

Infostart
2021. június 2. 11:35
A dél-amerikai országban korrigálták az eddigi adatokat, és így itt lett a legmagasabb a világon az új koronavírus halálozási rátája a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Szakértőkkel való egyeztetéseket követően 69 342-ről 180 700-ra emelte Peru a koronavírus-járvány kitörése, tavaly március óta bekövetkezett halálesetek hivatalos számát: a 33 milliós ország a többlethalálozásokat figyelembe véve korrigálta korábbi számadatát. Többlethalálozás alatt azt a számot értjük, amely a korábbi évek azonos időszakával összehasonlítva mutatja meg, hogy egy adott időintervallum alatt mennyivel többen hunytak el egy országban a szokásosnál. Violeta Bermudez, az ország miniszterelnöke a korrekció kapcsán azt nyilatkozta: kötelességüknek érzik azt, hogy a frissített információt a nyilvánossággal is megosszák, írja a BBC.

Peru Latin-Amerika az egyik a koronavírus által leginkább sújtott országa, ahol a magas fertőzésszámok következtében az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődött, illetve oxigénhiány lépett fel.

Az országban mostantól nemcsak azok halálát könyvelik el koronavírusos esetként, akiknél pozitív teszt igazolta a fertőzést, hanem azokét is, akiknél valószínűsíteni lehet a fertőzést.

Ennek kritériuma a klinikai tünetek megléte vagy egy igazolt esettel való kapcsolódás bizonyított volta.

A Perui orvosi Szövetség elnöke, Godofredo Talavera szerint a frissített adatban nincsen semmi meglepő.

"Azt gondoljuk, a magas szám hátterében az áll, hogy egészségügyi rendszerünk nem tudja a betegek kezeléséhez szükséges alapfeltételeket biztosítani. A kormány sem az intenzív ágyak számának emelésében, sem az oxigénellátásban nem nyújtott segítő kezet. Jelenleg vakcinánk sincsen megfelelő mennyiségben. Az alapellátás továbbra sem elérhető. Mindennek együttesen köszönhetjük azt, hogy a világon nálunk a legrosszabb a betegség mortalitása" - fogalmazott.

Az új koronavírus jelenleg

100 ezer emberre vetítve 500 halálát okozza Peruban;

korában Magyarország vezette ezt a mortalitási ranglistát 100 ezer emberre vetített 300 halálozással (itt szakértők megjegyzik, a statisztikákat az egyes országokban más módon vezetik, és ezért nehezen összehasonlíthatók).

Az elhunytak számát tekintve Peru ezzel az ötödik helyre került a legerősebben sújtott országok rangsorában. Perunak hozzávetőleg 32 millió lakosa van.

A peruiak régóta sejtették, hogy nem a valós számokkal szembesülnek, a korrekció pedig arra utal, hogy igazuk volt. Egy kormánymunkacsoport kalkulálta újra az áldozatok számát, a kapott eredmény pedig sokkal közelebb áll az anekdotikus történetekhez, amelyek a kórházak dolgozóitól származtak, valamint jobban alátámasztják a temetők nyújtotta képet is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!