Nyitókép: MTI/Mészáros János

Írországban kitolnák a második Pfizer-vakcina beadását

Infostart / MTI
2021. április 14. 17:30
Közben Dánia bejelentette, hogy egyelőre nem olt a Janssen és az AstraZeneca készítményével.

Írország fontolgatja, hogy később adná be a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának a második adagját, hogy ezzel tartsák az oltási program eredetileg meghatározott ütemtervét - jelentette be az ország egészségügyi minisztere.

Stephen Donnelly újságíróknak mindazonáltal hozzátette: egyelőre csak vizsgálják, lehetséges-e meghosszabbítani a két vakcinadózis közt a gyártó által ajánlott négy hetes intervallumot.

Azt is elmondta, igyekeznek tartani az oltási program ütemtervét, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinájával kapcsolatos hírek ellenére is.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten megerősítette, hogy a vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződési rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is messze felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait. Jóllehet az EMA ezért az oltóanyag korosztályi korlátozás nélküli használatát javasolta, az ír egészségügyi hatóságok javaslatára egyelőre csak a 60 évesnél idősebbeket oltják be a készítménnyel. Az országban eddig beadott oltások valamivel több mint ötöde az AstraZeneca készítményével történt.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség ugyanakkora múl héten megkezdte a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni oltóanyagával végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását is, miután az Egyesült Államokban addig négy erre utaló esetet jelentetek.