Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Jim Lo Scalzo

Donald Trump egyik döntését vitte tovább Joe Biden

Infostart
2021. január 27. 08:52
Az új amerikai elnök eltörölte elődje intézkedéseinek nagy részét, egyet azonban megerősített.

Joe Biden amerikai elnök rendeletet írt alá a közbeszerzési szabályok szigorításáról, amely a hazai feldolgozóipar támogatását célozza azáltal, hogy a kormányzati ügynökségeket és hivatalokat arra készteti, több terméket és szolgáltatást vásároljanak amerikai vállalatoktól.

"Az adófizetők pénzét fogjuk felhasználni Amerika újjáépítéséhez. Amerikai termékeket vásárolunk, és támogatjuk az amerikai munkahelyeket" – mondta Biden, mielőtt ellátta kézjegyével a közbeszerzésekben az amerikai termékeket előnyben részesítő törvény (Buy American) kiskapuit bezáró rendeletet.

Az 1933-ban elfogadott jogszabály kötelezi a szövetségi kormányt, hogy amerikai vállalatokkal kössön szerződést, amikor ez lehetséges, de számos kivételt és könnyítést tesz lehetővé. A törvényt például sok esetben úgy kerülik ki a vállalatok, hogy ráütik az adott termékre a "Készült az Egyesült Államokban" feliratot, jóllehet összetevői túlnyomó része külföldről származott, vagy importálás után kisebb módosításokkal adták tovább.

Biden az eddigi kiskapukat próbálta bezárni a rendelettel – írja a Portfolio. A szabályok betartatására

Biden új hivatalt hozott létre, a Made in America Office-t,

melyet a Költségvetési Hivatal hatásköre alá rendelt. Ez lesz felelős azért is, hogy elbírálja azt is, hogy indokolt-e bizonyos esetekben amerikai helyett külföldi termékeket beszerezni. A hivatalnak külön kérelmet kell benyújtani abban az esetben, ha egy állami szervezet külföldi eszközöket vagy szolgáltatásokat tervez beszerezni és a bírálatokat minden esetben közzé kell tenni az interneten, ha egyszer megtörténnek.

Az amerikai feldolgozóipar jelenleg az ország gazdaságának 18 százalékát adja és a munkaerőpiac 7,9 százalékát foglalkoztatja.

Biden elnök azt ígérte, hogy a világ legnagyobb áru- és szolgáltatásvásárlójaként az amerikai kormány vásárlóerejét a hazai feldolgozóipar megerősítésére és az új technológiákat felvevő piac megteremtésére használja. Jelezte: nem hiszi, hogy az amerikai feldolgozóipar életereje már a múlté.

Az új elnök ezzel elődje, Donald Trump feldolgozóipart támogatni szándékozó rendelkezéseit erősítette meg.

Trump 2017-ben, beiktatása után nem sokkal hozta az első ilyen intézkedést, a „Buy American, Hire American” névre hallgató rendeletet, mellyel arra is kötelezte a szövetségi irányítás alatt álló szervezeteket, hogy lehetőleg az amerikai munkaerőpiacról vegyenek fel alkalmazottakat. Az első lépést több is követte, legutóbb tavaly augusztusban az amerikai gyógyszerek vásárlására szólított fel Trump – emlékeztet a portál.

A Portfolio szerint kérdés, hogy Biden rendelete mennyire tudja felrázni az amerikai feldolgozóipart, hiszen az állami intézmények már most is 97 százalékban amerikai cégektől vásárolnak.