Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Von der Leyen a brexitről: a megállapodás kilátásai rosszak

Infostart / MTI
2020. december 11. 12:30
Még a következő napokban folytatódnak az egyeztetések a további kapcsolatrendszerről, de senki sem optimista.

Az Európai Unióból idén kilépett Egyesült Királysággal megkötni kívánt kereskedelmi megállapodás elmaradásának nagyobb a valószínűsége, mint a létrejöttének – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az uniós tagországok vezetőinek kétnapos, évzáró tanácskozását követően.

Kijelentette, hogy a megállapodás kilátásai rosszak,

a helyzet nehéz, a fő akadályok továbbra is fennállnak.

A tárgyalások folytatódnak, vasárnapig kiderül, hogy lehetséges-e megállapodásra jutni a jövőbeli kapcsolatokról – tette hozzá. Szavai szerint a halászat szabályozása továbbra is kiemelkedő kérdés, a tárgyalók ezen a területen még nem találták meg a megoldást a nézetkülönbségek áthidalására.

"Megértjük, hogy az Egyesült Királyság vizeinek ellenőrzésére törekszik, de meg kell értenie az EU halászainak elvárásait is, amelyek évtizedekre, néha évszázadokra visszanyúló hozzáférésre épülnek" – fogalmazott.

Boris Johnson brit kormányfő arról beszélt csütörtökön este, komoly esély van arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak majd az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalások.