Nyitókép: Pixabay

Van uniós ország, ahol nem tudnak majd a beoltottak a vakcina eredetéről

Infostart
2020. december 9. 15:25
A koronavírus elleni oltások valamennyi fontos jellemzőjéről átfogó információval kell rendelkezniük a beoltottaknak – hangsúlyozta az Európai Bizottság szóvivője.

A brüsszeli Euractiv által ismertetett EU-intézményi álláspont szerint meghatározó jelentősége van a lakossági bizalom megszerzésének és megőrzésének a felhasznált vakcinák iránt, lévén a végcél a beoltottak arányának a maximálása.

„Az átláthatóság nagyon fontos elem a járvány visszaszorításában” – hangsúlyozta az idézett szóvivő, aki szerint éppen ezért megkerülhetetlen, hogy orvosok és beoltottak egyaránt anyanyelven elérhető információt kapjanak az oltóanyaghoz mellékelt tájékoztatón.

A felhasználóknak ismerniük kell az oltóanyag hatásosságát, minőségét és biztonságosságát

– mutatott rá a brüsszeli forrás.

Az oltóanyagok bevezetésével egy időben az Európai Járványügyi Ellenőrző és Megelőző Központ nyilvántartást hoz létre az oltások tagállami regisztrációjának európai szintű figyelésére és összesítésére. A cél annak követése, hogy melyik oltásból mikor, hol mennyit adtak már be, illetve hogy általában hol tart az európai lakosság átoltottsága.

A Euractiv információi szerint egyes tagországokban a beoltottak tudni fogják, hogy milyen gyártmányt kapnak, de nem lesz lehetőségük választani (ez lesz a helyzet például Csehországban), míg másutt nem tájékoztatják majd őket az oltóanyag származásáról (ez várható például Görögországban és Finnországban). A brüsszeli portál az utóbbi kapcsán ugyanakkor idézett finn véleményeket, amelyek szerint számukra nem a gyártó a fontos, hanem az oltóanyag uniós jóváhagyása. Ha ez megvan, nincs kifogásuk az alkalmazása ellen.

Magyarországon, mint ismeretes, a kormány kedd este tett közzé bejelentést arról, hogy a felvevőknek módjuk lesz a különböző oltóanyagok között választani.

A jelenleg ismert információk szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) december 29-re készül zöld utat adni a BioNTech és Pfizer által kifejlesztett mRNA oltásra, a Modernát pedig január 12-ére várják. Ezt követően továbbiak elfogadása is uniós jóváhagyást nyerhet.

Emlékezetes, hogy EU-szabályok szerint bizonyított vészhelyzetben valamely tagállam EMA-engedély nélkül is megkezdheti gyógyszerek forgalmazását, de csak az adott ország területén, és behatárolt időtartamig.