Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Egy évvel a kitörés után ezek a járványszámok Kínában

Infostart / MTI
2020. december 7. 06:27
A Föld legnépesebb országa kicsit másképp számol, mint mások.

Mindössze 15 újabb koronavírusos fertőzést jegyeztek fel vasárnapról hétfőre Kínában, és senki sem halt meg 24 óra alatt a járvány miatt - adta hírül a kínai egészségügyi hatóság.

Egy nappal korábban - szombatról vasárnapra - is csupán 18 új esetet könyveltek el. A hétfői 15 fertőzött közül 12-en külföldről eredőn kapták el a vírust, hárman Belső-Mongóliában fertőződtek meg.

A teljesebb képhez tartozik, hogy

Kína a tünetmentes fertőzötteket nem sorolja a bizonyítottan fertőzöttek közé.

Az előbbiekből hat új esetet jegyeztek fel hétfőre, míg egy nappal korábban még csak kettőt.

Kínában - ahonnan a járvány szétterjedt a világban - eddig 4634-en haltak meg a koronavírus miatt.

Talpraállás

A várakozásokat messze meghaladva bővült a kínai export novemberben, az import növekedése azonban tovább lassult, miközben a külpiacokat a koronavírus-járvány miatti újabb korlátozások bénítják.

A kínai vámszolgálat hétfőn közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 21,1 százalékkal nőtt novemberben éves összehasonlításban. Az export bővülése ezzel messze meghaladta a 12,0 százalékot valószínűsítő elemzői előrejelzést, és majdnem kétszeres ütemre gyorsult az októberben regisztrált 11,4 százalékról. A novemberi adat ráadásul 2018 márciusa óta a legerősebb, akkor 44,5 százalékos növekedést jegyeztek fel. A kínai kivitel novemberben immár a hatodik egymást követő hónapja bővült, ami részben annak köszönhető, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi, járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben. A kínai exportőrök számára azonban nehézséget jelenthet a jüan hónapok óta tartó lendületes erősödése. A kínai valuta értéke immár a hatodik egymást követő hónapja nő, és jelenleg csaknem két és fél éves csúcsnak számító szinteken mozog.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!