Nyitókép: MTI/AP/Morry Gash

Szakértő: ha Joe Biden vezet is, lehet, hogy hiába

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2020. október 15. 20:00
Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a kampányhajrában a járványhelyzet mentén még előbukkanhatnak olyan szavazói tömegek, amelyek ugyanúgy csavarnak az esélyeken, mint négy éve, amikor a demokraták jelöltje, Hillary Clinton vezetett a közvélemény-kutatóknál.

Az Egyesült Államokban újabb állítólagos dokumentumok kerültek elő, amelyek alátámaszthatják, hogy a demokrata elnökjelöltnek még alelnökként volt alkalma nyomást gyakorolni az ukrán kormányzatra fia esetleges korrupciós ügyeinek eltussolása érdekében.

Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a dokumentumok - amelyek egy, állítólag a szerelőnél felejtett laptopról származnak - nem feltétlenül gyakorolnak érdemi hatást Joe Biden támogatottságára.

"Amennyiben a napvilágot látott dokumentumok valódiak, csak alátámasztják a korábban ismert információkat, hiszen Joe Biden alelnökként befolyását latba vetve személyes és családi haszonszerzés céljából működött közre a politika befolyásolásában. Az újként feltüntetett információk nem lesznek döntő jelentőségűek, csak

erősítik a korábbi narratívát, amely szerint Joe Biden ugyanannak a korrupt hatalmi elitnek a része, amely ellen Donald Trump fellépett.

A másik oldalról ugyanezt sárdobálásként fogják értékelni" - hangsúlyozta Varga Gergely.

Néhány héttel az elnökválasztás előtt szerinte Joe Biden vezet a közvélemény-kutatóknál, méghozzá 9-10 százalékponttal

"De alapvetően inkább az számít, hogy a csatatérállamokban, ahol szoros az állás, hogyan alakulnak az erőviszonyok. Ilyen állam Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, négy évvel ezelőtt is ezek az államok hoztak rendkívül szoros végeredményt, Donald Trump győzelmével."

Joe Biden számára a szakértő szerint további reményt jelent, hogy kicsivel nagyobb az előnye, mint négy évvel ezelőtt Hillary Clintonnak.

A következő hetekben a járvány, annak kezelése és az elmúlt hónapok politikai konfliktusai még előhívhatnak olyan szavazókat, akik egyelőre rejtőzködnek - figyelmeztetett Varga Gergely.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
USA-botrány és támogatottság - Varga Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást