Nyitókép: NASA

A világűrből is megdöbbentő a tűz által elpusztított terület látványa és nagysága

Infostart
2020. szeptember 22. 21:03
A NASA Aqua nevű műholdja a korábbi távoli, ám épp ezért látványos fotó után most ráközelített a legnagyobb, Kaliforniában pusztító erdőtűzre. A látvány szívszorító.

A valósághű színű képek közül az elsőn jól látszik az Egyesült Államok nyugati partján tomboló tüzek füstje, ahogy az is, hogy miként sodródik keresztül az országon, kelet felé. A szeptember 15-én készült felvételen emellett több trópusi vihar és ciklon, így az Amerikát éppen akkor elérő Sally hurrikán (a kép közepénél) is látható - írta a NASA. A képen vörös folttal jelölték a környezetükhöz képest jóval melegebb foltokat, vagyis a tüzeket.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A második felvétel szeptember 20-án készült, és a külön névvel (Bobcat fire) illetett, Los Angeles körzetében pusztító tűz látható rajta - olvasható a NASA honlapján. Ahogy a műhold a legnagyobb nagyítással mutatja a területet, jól kivehető, hogy a szeptember 6-án, a kaliforniai bozóttűz-szezonban kipattant lángok miként pusztítottak el hatalmas régiókat. A Bobcat egyike a Los Angeles megyében valaha volt legnagyobb tűzvészeknek, eddig már több mint 42 ezer hektárt égetett fel, már 26 halálos áldozatot követelt és több mint 6100 épületet és építményt semmisített meg.