Nyitókép: Pixabay

Percről percre - minden mai hír a koronavírusról

Infostart
2020. szeptember 5. 09:05
Csúcsok dőlnek mindenütt - szombaton sem lassít a világjárvány.
2020.09.05. 09:00

Iskolabezárások: ez most a magyar koronavírus-helyzet

A koronavírus miatt eddig tíz oktatási intézményben kellett rendkívüli szünetet elrendelni Magyarországon.

2020.09.05. 09:05

Újabb csúcs, 510 a napi fertőzöttszám

Három krónikus beteg elhunyt szombatra virradóra, az aktív fertőzöttek száma már háromezer fölött jár.

2020.09.05. 09:13

Zalaegerszeg is behúzza a kéziféket

Hétfőtől teljes körű látogatási tilalom lép életbe a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményük szerint a zalaegerszegi kórház vezetése a koronavírus-járvány terjedése kockázatának csökkentéséért, megelőző jelleggel rendelte el a korlátozást. A szakrendelések egyelőre változatlanul működnek. (MTI)

2020.09.05. 09:24

Franciaország elszállt

Csaknem 9 ezer új fertőzöttel megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma Franciaországban - közölte péntek este az egészségügyi minisztérium. (MTI)

2020.09.05. 09:31

Belehalt a volt kormányfő

A koronavírus-járvány áldozata lett Joseph Williams, Új-Zéland egykori kormányfője, aki nemzetközileg is tekintélyes és köztiszteletnek örvendő orvos volt - adta hírül szombaton a Pasifika új-zélandi orvosszövetség. Williams augusztus 13-án került kórházba, miután megfertőződött. 82 évet élt. 1999-ben lett rövid időre miniszterelnök, előtte egészségügyi és oktatási miniszterként szolgált. Az Egészségügyi Világszervezet végrehajtó testületének is tagja volt. Új-Zélandon e hét péntekig három hónapon át senki sem halt meg a járvány miatt. Pénteken elhunyt egy másik férfi is, aki még 60 éves sem volt. Vele és Williamsszel együtt eddig 24-en vesztették életüket a Covid-19 miatt a szigetországban. (MTI)

2020.09.05. 09:34

Egységes uniós beutazási könnyítés következik

Ebben állapodtak meg a tagállamok egészségügyi miniszterei.

2020.09.05. 09:45

Egy nap Brazíliában: 50 ezer új fertőzött

A halottak száma - szintén egyetlen nap alatt - 888.

2020.09.05. 09:48

Már elég halotti anyakönyvi kivonat sincs

A koronavírus-járvány miatt már hiány van halotti anyakönyvi kivonatból Mexikó több tagállamában - adták hírül pénteken mexikói hatóságok. Mexikóban különlegesen nyomtatják a dokumentumot, mert visszaélések voltak vele a múltban. A hiány egyebek közt Mexikóvárost is érinti. Az illetékes hatóság közölte, hogy egymillió új kivonat nyomtatása már folyik és hamarosan megkezdődik szétosztásuk. Mexikóban péntekig mintegy 67 ezren haltak meg a járvány miatt, ezzel negyedik a világ országainak halálozási listáján. (MTI)

2020.09.05. 10:07

Itt tart most Észak-Macedónia: 772

Szeptember 9-én újra kinyitnak az óvodák Észak-Macedóniában, az iskolákban azonban csak október elsején kezdődik meg a tanítást, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tantermekben vagy otthon kezdődik-e meg az oktatás - jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter. A Nyugat-Balkánon péntekről szombatra 772-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 14-gyel a halálos áldozatok száma. Szombatra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 96-tal 31 772-re, Koszovóban 119-cel 13 910-re, Észak-Macedóniában 109-cel 14 878-ra, Bosznia-Hercegovinában 338-cal 21 196-ra, Montenegróban pedig 110-zel 5275-re nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában hárommal 721-re, Koszovóban hárommal 551-re, Észak-Macedóniában hárommal 609-re, Bosznia-Hercegovinában hárommal 636-ra nőtt, Montenegróban pedig kettővel 106-ra emelkedett. (MTI)

2020.09.05. 11:03

Újabb cseh csúcs

Rekordmagas szintet ért el a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium szombat reggeli kimutatása szerint előző nap 798 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami 118-al több az eddigi legmagasabb, előző napi esetszámnál. Csütörtökön 680-an kapták el a fertőzést. (MTI)

2020.09.05. 11:13

Egy nap alatt 300 ezres fertőzöttszám-növekmény világszerte

Mutatjuk a leginkább sújtott országok adatait. Kínában, a legnépesebb országban például összesen 90 ezer fertőzött van.

2020.09.05. 11:15

Kisütötte az MLSZ, hogy tudunk mégis drukkolni az oroszok ellen

Vasárnap este Oroszország ellen játszik Nemzetek Ligája-mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott.

2020.09.05. 11:58

Számszerűsíthető az autópiac járványkára

Negyedével-harmadával zsugorodott, de még mindig jobb a helyzet, mint nyugaton - állítja a Gémosz elnöke.

2020.09.05. 12:53

Fertőzések a válogatottban, nem lehet Nemzetek Ligája-meccset rendezni Csehországban

A skót labdarúgó-válogatott nem utazik Olomucba. Hétfőn csaptak volna össze a felek.

2020.09.05. 13:16

Ráöntötte kérdéseit a Párbeszéd Kásler Miklósra

Tíz kérdést tett fel szombaton a koronavírus-járványt érintő intézkedésekről a Párbeszéd Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének. Az ellenzéki párt közleménye szerint egyebek mellett azt szeretnék tudni, hogy

  • mikor frissíti a Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírussal kapcsolatos eljárásrendet, amely június óta nem változott, várható-e, hogy ismét felfüggesztik a járóbeteg-ellátás működését, és
  • miért nem ingyenes annak is a koronavírusteszt, aki bár nem külföldről jön haza, mégis karanténba kerül. Választ várnak arra is hogy
  • munkában maradnak-e a 65 év feletti háziorvosok,
  • lesz-e újra "nagymintás" kutatás az országban, és, hogy
  • miért nem használják továbbra sem a kiskunhalasi járványkórházat, miközben a vidéki kórházakban elmaradnak vizsgálatok, műtétek. A kérdések között szerepel az is, hogy
  • mi történik akkor, ha egy iskolában megjelenik a vírus. Bezárják az egész intézményt, vagy csak egy-egy osztály áll át digitális oktatásra? Ki dönt erről?
  • "Mennyi pénz áll rendelkezésre digitális oktatási eszközök beszerzésére, és
  • kapnak-e segítséget a rászoruló családok és tanárok?
  • Egészségügyi eszközök és fertőtlenítőszerek a mai napig nem érkeztek meg minden oktatási intézménybe. Mi a késlekedés oka, vezet-e ezekről nyilvántartást a minisztérium?
  • Mi lesz azokkal a szülőkkel, akik az otthoni oktatás miatt nem tudnak bemenni a munkahelyükre? Átvállalja-e erre az időszakra az állam a juttatásaikat" - tette fel a kérdést a Párbeszéd. (MTI)
2020.09.05. 13:40

Az LMP az otthon maradni kényszerülő szülőkért emel szót

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy dolgozzon ki különböző segítségi formákat azoknak a szülőknek, akiknek a koronavírus-járvány alatt megbetegszik a gyermekük és ezért otthon kell maradniuk velük - mondta a párt országgyűlési képviselője szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón. Hohn Krisztina kifejtette, továbbra sem lehet tudni, kapnak-e majd szabadnapot, fizetést, illetve bármilyen segítséget erre az időszakra az érintett szülők. Az LMP szerint a kormánynak ki kellene dolgoznia például, hogyan lehet lakásóvodákat, tanulócsoportokat létrehozni otthon lévő szülőkkel - tette hozzá az ellenzéki politikus. (MTI)

2020.09.05. 13:54

Kormánytagok a határon

A kormánynak fontos a határ menti településeken élők véleménye és biztonsága - hangoztatta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője szombaton az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél tartott sajtótájékoztatón, miután találkoztak a térség polgármestereivel. Kontrát Károly kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is, jelentősen megnőtt a fertőzések száma. Ebben a helyzetben három feladata van a kormánynak: gondoskodni az idősek és az iskolák biztonságáról, valamint a magyar gazdaság zavartalan működéséről. E három feladat egyik legfontosabb eszköze a beutazási korlátozás, amely tavasszal is meghozta az eredményeket és a siker egyik záloga volt. Jelenleg is ez az egyik védvonal, amelyet alkalmazunk a magyar emberek egészségének érdekében - mondta. (MTI)

2020.09.05. 13:55

Lecsaptak a "csak úgy" tüntetőkre Ausztráliában

Kijárási korlátozás mellett vettek részt demonstráción, még egy hétig kellett volna kibírniuk.

2020.09.05. 13:57

DK: ingyenes netet!

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány biztosítson ingyenes internetet a tanároknak, illetve azoknak a családoknak, amelyekben legalább egy tanuló gyermek él. Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője szombati, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a járvány első hulláma alatt az elektronikus oktatásra való átállás "sokként érte" a tanárokat, a szülőket és a gyerekeket. A kormánynak a nyáron lehetősége lett volna biztosítani az alapvető infrastrukturális feltételeket, de a kabinet "minden mással foglalkozott, BL-meccset szervezett, Horvátországban üdült", azonban elfelejtett azokkal a gyermekkel és családokkal foglalkozni, ahol nincs automatikusan megoldva a digitális oktatáshoz való hozzáférés - közölte a politikus. (MTI)

2020.09.05. 14:13

Nem adhat tust a vívószezonnak a koronavírus

A Magyar Vívószövetség (MVSZ) vezetőségének döntése értelmében a tervek szerint folytatódhat a szezon. Az MVSZ csaknem 250 koronavírus-tesztet végeztetett el a héten, és mivel csak öt pozitív eset volt, így marad az elképzelt menetrend - olvasható a szövetség honlapján. A vezetőség - amint a hunfencing.hu oldal fogalmaz - a versenyzők, edzők, sportágban dolgozók egészsége érdekében a szezon versenyeinek kezdete előtt a saját költségén végeztette el a koronavírus-tesztet a válogatott keret valamennyi tagján. A hét folyamán a Sportkórházban a teljes felnőtt válogatottat, az utánpótlás válogatottak valamennyi olyan tagját, aki részt vett a múlt heti, tatai edzőtáborban, edzőket, sportszakembereket teszteltek le. A honlap már korábban beszámolt arról, hogy négy férfi párbajtőröző és egy kadet férfi kardozó vizsgálati eredménye lett pozitív, ők házi karanténban gyógyulnak. Közülük a tavalyi, budapesti egyéni világbajnok Siklósi Gergely megnevezte magát, ő a család balatoni házában tölti a karantént. "A szezon hazai versenyeinek kezdete előtt fontosnak tartottuk, hogy győződjünk meg arról: a körülményekhez képest kockázatmentesen rendezhetjük meg az eseményeinket, tarthatjuk meg központi edzéseinket - idézte a szövetség oldala Tamás Henriette főtitkárt. - Mint ismeretes, a négy felnőtt válogatott párbajtőröző egyaránt magánrendezvényen fertőzött meg, természetesen ennek a szakágnak a foglalkozásai átmenetileg szünetelnek. A nagyjából kétszázötven teszt eredményének ismeretében úgy döntöttünk: egyelőre az eredeti terveinknek megfelelően alakul a folytatás. Azaz a válogatott edzések a férfi párbajtőrt leszámítva folytatódnak, és a jövő hét végén megrendezzük a tervezett korosztályos országos bajnokságokat - természetesen a szigorú biztonsági szabályzatunk betartásával." (MTI)

2020.09.05. 17:00

Iráni kapunyitó

Újraindult szombaton hét hónap szünet után az oktatás Iránban, miközben az egészségügyi szakembereket továbbra is aggasztja, hogy az országban terjed az új típusú koronavírus. "Idén nagyobb felelősség nyomja a vállunkat a diákokkal szemben" - hangoztatta Haszan Róháni iráni elnök tanévnyitó beszédében, amelyet az állami televízió is közvetített. Róháni kiemelte, hogy a társadalom számára az oktatás és az egészség egyaránt fontos, és a szülőket senki nem fogja arra kényszeríteni, hogy visszaküldjék gyermekeiket az iskolába. Tizenöt millió gyerek indulhat újra iskolába az új tanév elején. Az iráni média tudósítása szerint a vallási iskolák is megnyitottak, ahova 50 ezer diák térhet vissza. Orvosszakértők azonban aggodalmuknak adtak hangot az iskolák újranyitásával kapcsolatban, miközben az új típusú koronavírus továbbra is szedi áldozatait az országban, amely az egyik legsúlyosabban érintett a járványban a Közel-Keleten. Mohammed Reza Zafargandi, a kormány által kinevezett orvosi tanács vezetője az oktatási miniszternek írott levelében meglepőnek nevezte a döntést, hogy újra kinyitnak az iskolák, ami szerinte kétségkívül nagyobb terhet fog róni az ország egészségügyi dolgozóira. "Amikor járvány van, az iskolákat kell elsőként bezárni és utoljára megnyitni" - idézte Zafargandi levelét az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség. Az egészségügyi minisztérium szombati tájékoztatása szerint Iránban eddig 384 666 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2-vírus, és az elmúlt 24 órában 110 ember veszítette életét a kórokozó által kiváltott Covid-19-ben. A halálos áldozatok száma így 22 154-re emelkedett. (MTI)

2020.09.05. 17:03

Szertefoszlottak a nyelviskolák reményei

Hiába bizakodott a nyár elején sok nyelviskola, hogy az ősszel behozhatja a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások okozta kieséseket, mára kiderült, hogy ez nem így lesz.

2020.09.05. 17:04

A német munkabér-átvállalást szeretnék elérni a kormánynál a Munkástanácsok

Palkovics Imre elnök szeptember közepére újabb gazdaságvédelmi intézkedések bejelentését várja. A munka törvénykönyve módosításával egyetért.

2020.09.05. 17:05

Fordulat: mégsem maradhat el a cseh-skót meccs a fertőzöttek miatt

Az UEFA a csehekétől eltérő közlést adott ki. Vasárnap utazás, hétfőn mérkőzés.

2020.09.05. 17:06

Koronavírus - Nagyon nagy a baj Magyarország keleti határain túl

Veszélyben a már így is eltolt romániai iskolakezdés, Kárpátalján már 269 halottja van a járványnak.

2020.09.05. 18:59

Hoki: nagy törlés

Törölték a legjelentősebb japán, valamint dél-koreai és kelet-oroszországi csapatokat felvonultató jégkorong Ázsia Liga alapszakaszát a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt. A nemzetközi szövetség (IIHF) hírlevelében olvasható, hogy a résztvevő országok között jelenleg vagy nem lehet utazni vagy pedig karanténkötelezettség áll fenn. A 2019/20-as idényt úgy sikerült befejezni, hogy a döntőbe jutott orosz PSK Szahalint, valamint a dél-koreai Anyang Hallát hirdették ki bajnoknak. A tervek szerint az új szezon október 10-én indult volna nyolc együttessel - a kínai klubok eleve nem vállalták már a szereplést. Az új kiírás alapján 2021 márciusában vagy áprilisában egy helyszínen, torna keretében döntenének a győztesről. Az Ázsia Liga 2003 óta létezik. A dél-koreai válogatott - amely a ligában szereplő klubokból építkezik - többek között a magyarok ellenfele lesz a pandémia miatt jövő májusra halasztott divízió I/A-világbajnokságon Ljubljanában. (MTI)

2020.09.05. 19:45

Koronavírus - Babos Tímeáékat kizárták a US Openen

Francia párospartnere tizenegyedmagával kapcsolatba került egy fertőzött teniszezővel.

2020.09.05. 21:31

Sorsoltak, megvannak a kézilabda-vb-ellenfelek

Van egy igazán komoly rivális köztük, de a csoportból a továbbjutás természetesen kötelező lesz.