Balti büntetőintézkedések fehérorosz hivatalnokokkal szemben

Infostart / MTI
2020. augusztus 21. 18:47
Személyre szabva szankcionálnak.

Lettország és Észtország büntetőintézkedéseket vezetett be fehérorosz tisztségviselőkkel szemben, akiket felelősnek tart az elnökválasztás meghamisításában és erőszak alkalmazásában békés tüntetők ellen - közölte pénteken a lett külügyminisztérium.

A két balti ország külügyminisztériuma üdvözli az Európai Tanács ülésén elfogadott intézkedéseket és úgy döntött, hogy közösen lép fel, "személyre szabott egyéni intézkedéseket hoz a választások meghamisításáért és a Fehéroroszország utcáin békésen tüntetők elleni túlzott erő alkalmazásáért felelős fehérorosz tisztségviselők ellen".

Lettország és Észtország összeállította a fehérorosz vezetők névsorát.

A szankciók között szerepel a vízumtilalom.

A két ország által elfogadott intézkedések az Európai Unió által tervezett szankciókkal összhangban valósulnak meg - áll a lett külügyi tárca közleményében.

A két ország külügyminisztériuma aggodalmát fejezte ki a fehérorosz elnökválasztással kapcsolatban, amelynek eredményét a fehérorosz polgárok zöme nem fogadott el és jelenleg a válság békés és törvényes rendezését szorgalmazza.

Szerdán a harmadik balti állam, Litvánia helyezett szankciós listára 32 fehérorosz tisztségviselőt, közöttük Aljakszandr Lukasenkát.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, amelyen a központi választási bizottság szerint az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka elnök a szavazatok 80,1 százalékát kapta. A második helyen Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelölt végzett, aki nem ismerte el a választások eredményét. Az eredmények kihirdetését követően tömeges tiltakozó tüntetések kezdődtek a fehérorosz városokban.