Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A koronavírus-járvány lassulása is felvet egy komoly problémát

Infostart
2020. június 1. 19:04
A koronavírus első hulláma lassan elül a fejlett világban, ez pedig problémát jelenthet a vakcinafejlesztőknek.

Európai és amerikai tudósok szerint annyira sikeresek voltak a korlátozó intézkedések, hogy a vírus terjedési rátája alacsony szintre esett, így

lassan már nem lesz elegendő fertőzött ahhoz, hogy a potenciális vakcinákat megfelelően tudják tesztelni

idézi a Portfolio.hu a Reuters beszámolóját.

Ezért más régiók felé kell a tudósoknak fordulniuk, például az Afrikában és Latin-Amerikában formálódó gócpontok felé. Hasonló problémával szembesültek a tudósok az ebola 2014-es kitörésekor, a gyógyszergyártóknak le kellett tenniük a kiterjedt tesztekkel kapcsolatos terveikről, mert mire a vakcina tesztelésre alkalmas lett volna, a járvány már lefelé ívelt, az esetszám csökkenni kezdett.

A lap megjegyzi, egy teljesen új betegség esetén a potenciális vakcinák tesztjei nagyon komplexek, különösen, ha fluktuáló járványról van szó. Mert

ahhoz, hogy működjön a tesztelés, ki kell tenni az alanyokat fertőzésnek a közösségben.

Ha a vírus visszaszorul, akkor azonban felületes lesz a teszt – magyarázta a Warwick Business School szakértője.

A vakcinatesztek alkalmával az alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztják, az egyik megkapja a kísérleti gyógyszert, a kontrollcsoport pedig placebót kap. Mindegyik résztvevő ezután visszatér a közösségbe, ahol cirkulál a vírus és a végén összehasonlítják a fertőzési arányokat, abban a reményben, hogy a placebót kapó kontrollcsoportban magasabb lesz a fertőzési arány. Mert ez azt jelenti, hogy a vakcina megvédte a betegségtől a másik csoportot.

A jelentős bizonytalanság miatt felmerült az iparágban, hogy olyan teszteket folytassanak le, amikor a résztvevőket

szándékosan megfertőzik a vírussal,

miután megkapták a vakcinát, a hatékonyság bizonyítására. Az ilyen tesztek nagyon ritkák, mivel hatalmas a kockázatuk és etikai kifogások is felmerülnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!