Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Útmutatót kaptak a brit orvosok, hogy kinek az életét érdemes megmenteni

Infostart
2020. április 2. 16:03
Érdekes állásfoglalást adott ki a Brit Orvosi Szövetség: a kisebb túlélési esélyű betegek valóban kevesebb esélyt kapnak.

Etikai útmutatást adott ki a brit orvosoknak a British Medical Association, és ebben többek között azt is leírták, hogy ha az ország egészségügyi rendszere leterhelődik a koronavírus-járvány miatt, akkor milyen szabályok alapján kell dönteniük arról, hogy kinek mentik meg az életét.

"Előfordulhat, hogy a legrosszabb állapotban lévő betegektől meg kell vonni az olyan kezeléseket, mint az intenzív ellátás vagy a lélegeztetőgép. Ez közvetve elkerülhetetlenül diszkriminatív lépés lesz az idősekkel és a krónikus betegségben szenvedőkkel szemben" – idézi az útmutatót a CNN.

A dokumentum szerint az életkor szerinti megkülönböztetés már jogszerűtlen lenne, de a már korábban is légzőszervi problémával küzdő idősebb betegeknek a legjobb kezelés esetén is csekély esélye lenne a túlélésre, ezért szűkös ellátási lehetőségek esetén ők hátrébb sorolódnak.

Az orvosok és az egészségügyi személyzet etikai egyensúlya szélsőséges pandémiás helyzetben elbillenhet a haszonelvűség irányába – áll az állásfoglalásban, amely április 1-jétől hatályos.

A brit kormány korábban arra figyelmeztetett, hogy az ország egészségügyi rendszere túlterhelődhet, ha az emberek nem követik a távolságtartás szabályait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!