Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

Koronavírus: a Föld minden második keddi halottja olasz - körkép

Infostart
2020. március 17. 19:35
Fékevesztetten tombol a koronavírus Olaszországban, de Spanyolország, Németország és Svájc is kritikus helyzetben van - Iránról nem is beszélve.

Kedd estére minden, a koronavírus által jelentősen fertőzött ország frissítette adatait, így a Worldometers is könnyen áttekinthető képet mutatott európai "vacsoraidő" szerint.

Ami biztos, hogy világszerte bő 194 ezer koronavírus-fertőzött van a világ 163 országában, illetve volt, ebből csaknem 8000-en meghaltak, de több mint tízszer ennyien már felépültek.

A fertőzötteknek immár kevesebb mint fele kínai, a világ legnépesebb országában 13-an haltak meg kedden ettől a vírustól.

Az éllovas sajnos továbbra is Olaszország, amely a keddi 747 halott csaknem felét adta (345).

Itália sajnos hamarosan utolérheti Kínát is az összes halálozást tekintve, még kétszer megismétlődik a keddi adat, és Olaszország vezető lesz ebben a kategóriában

- még úgy is, hogy az összes olasz esetszám még a fele sincs a kínainak.

Irán, Spanyolország és Németország is nagyot gyengült a koronavírussal szemben, az új esetek számában nagyságrendi egyezés van, igaz, Németországban a halálozási arány jóval alacsonyabb - a három országban így sem haltak meg annyian kedden együttesen, mint Olaszországban.

Az egymillió lakosra jutó fertőzöttségi számban Svájc vezet (317),

az alpesi országban azonban feltűnően kevesen haltak meg eddig a koronavírus miatt.

Franciaországban 27-tel 175-re nőtt a halottak száma. Az esetek száma 1097-tel emelkedett egy nap alatt, már 7730 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Figyelemre méltó és szomorú változás még a hollandiai, ahol a csaknem 300 új esethez képest majdnek 10 százalékos a halálozási arány, ami az olasz és a spanyol rátával van egy magasságban, igaz, a britek ebben magasan felülmúlnak mindenkit.

A napi "robbantók": Egyesült Királyság, Portugália, Csehország, Brazília, Pakisztán, Lengyelország, Románia, Chile, Fülöp-szigetek, Luxemburg, Peru, Ecuador, Szlovákia, Mexikó, Örményország, Feröer, Kambodzsa, Kazahsztán és Venezuela, valamint még Magyarország is, ezen országokban legalább ötödével nőtt a fertőzöttek száma egyetlen nap alatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!