Három színnel különböztetnék meg az Európai Unióban kapható élelmiszereket - ezt javasolja egy, a Magyar Hang birtokába került európai bizottsági kutatás, amely az élelmiszerek minőségét vizsgálta.
A terv szerint ez a minőségi osztályozás két részből állna, az egyik a csomagolást, a megjelenést, míg az élettani szempontból talán fontosabb másik az összetevőket jelölné a fogyasztók számára - írja a lap.
- Zöld színnel azokat a termékeket jelölnék meg, amelyek minden egyes uniós tagállamban pontosan ugyanazokból az összetevőkből állnak, és a nyelven kívül a csomagolásuk, megjelenésük is minden apró részletben egyezik.
- Sárga színkódot kapnának azok a termékek, amelyek összetevőiben, alapanyagaiban akadnak kisebb eltérések.
- Pirossal pedig azokat az élelmiszereket jelölnék, amelyek teljes mértékben különböznek az egyes tagállamokban.
Az uniós kutatáshoz 19 tagállam szolgáltatott adatokat. A felmérésben összesen 128 tétel csaknem 1500 mintáját sikerült elemezni és összevetni. A vizsgált termékek harmadánál hiába mások az összetevők, ezeket sehogy, vagy alig jelzik, nem tüntetik fel a csomagoláson.