Trump bevándorlási politikája ellen tüntettek Amerika-szerte

Infostart / MTI
2018. július 1. 06:25
Washingtonban, New Yorkban, Los Angelesben és az Egyesült Államok sok más nagyvárosában tízezrek tüntettek Donald Trump amerikai elnök migrációs politikája, elsősorban az illegális bevándorlók gyerekeinek szüleiktől való elválasztása ellen.

Washingtonban a szervezők mintegy 30 ezerre becsülték a szövetségi főváros központjában, a Fehér Ház előtt összegyűlt tüntetők számát. A békés megmozdulás a legnagyobb volt az amerikai fővárosban 2010 óta, amikor a felvonulók azért demonstráltak, hogy Barack Obama akkori elnök és az amerikai törvényhozás vizsgálja felül az Egyesült Államok bevándorlási politikáját.

Trump szerint az illegális migráció a bűnözés táptalaja, és az amerikai elnök májusban "zéró toleranciát" hirdetett minden illegális bevándorló ellen. Ez a rendelkezés vezetett oda, hogy több mint 2 ezer gyereket elszakítottak a szüleiktől, ami széles körű felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, még a republikánus elnök néhány szövetségesénél is. A felzúdulás nyomán Trump június 20-án elrendelte, hogy az illetékesek tartsák együtt az illegális bevándorló családokat.

Egy szövetségi bíró ezután a családok újraegyesítésére adott utasítást, és a kormányzat arra kérte a hadsereget, hogy szállásolja el ezeket a családokat, ami a Pentagont befogadótáborok építésének megkezdésére indította.

Trump 2017-es hivatalba lépése óta

megnőtt a letartóztatott illegális bevándorlók száma, és az amerikai hatóságok ebben az időszakban kevesebb családi vízumot is adtak ki.

Donald Trump, aki szombaton nem a fővárosban, hanem New Jersey-i birtokán, Bedminsterben egy golfklubban tartózkodott, bírálta azokat a demokrata párti képviselőket, akik a bevándorlási törvények betartására ügyelő Bevándorlási és Vámhatóság (ICE) megszüntetését követelik. "Az ICE városokat szabadított meg bűnbandák szorításából" - írta az elnök a Twitteren.

1970-ben minden 20 amerikai állampolgár között 1 volt bevándorló, míg 2016-ra részesedésük már 7:1 volt az amerikai népességnyilvántartó intézet adatai szerint.