Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: Magyarország és Szlovákia egy sikeres régió két sikeres országa

Infostart / MTI
2018. június 12. 13:43
Egy sikeres régió két sikeres országának találkozójaként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott keddi budapesti megbeszélését.

A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján, az Országházban Orbán Viktor azt mondta: a szlovák-magyar együttműködés és a visegrádi négyek (V4) partnersége a közös európai sikerhez járul hozzá. Ha ugyanis vannak sikeres országok, amelyek sikeres régiókat alkotnak, akkor van sikeres Európa - fogalmazott, úgy értékelve, hogy a V4 többé nem a szegény országok szövetsége, hanem olyanoké, amelyeket nagy gazdasági dinamika, fegyelmezett pénzügyek és nagy tervek jellemeznek.

A kormányfő egyúttal köszönetet mondott szlovák kollégájának a határvédelemben nyújtott segítségért, azért, hogy Pozsony "a nemzetközi vihar kellős közepén" is kiállt Magyarország mellett.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva Orbán Viktor elmondta, a két ország közötti gázvezeték-összeköttetés után a villamosenergia-hálózat összekapcsolásán is dolgoznak.

Szlovákia folytatja a jó kapcsolatok építését Magyarországgal

A szlovák kormány folytatni akarja a jó kapcsolatok építését Magyarországgal, mert ez jó az embereknek, a gazdaságnak és a régiónak is - mondta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök kedden az Országházban, miután magyar kollégájával találkozott.

A szlovák kormányfő az Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a visegrádi országoknak az elmúlt időben sikerült megtartaniuk az egységet, kiálltak a nemzeti értékeik mellett és nem engedték, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk. Szlovákia a V4 elnökeként továbbra is ezt az egységet tekinti majd az együttműködés alapjának - jelentette ki.

Peter Pellegrini hangsúlyozta: a V4-es országok sok nehéz döntést hoztak meg, gazdaságuk jól fejlődik, így minden joguk megvan arra, hogy ne csak passzívan nézzék az európai folyamatokat, hanem javaslatokat adjanak, milyen irányba haladjon az EU.