Nyitókép: SHAWN THEW

Washington kilép az iráni atomszerződésből, Trump ezt közölte Macronnal

Infostart / MTI
2018. május 8. 18:20
Donald Trump amerikai elnök közölte Emmanuel Macron francia államfővel, hogy tervei szerint bejelenti: az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből - értesült a The New York Times.

A tekintélyes amerikai napilap a két politikus keddi telefonbeszélgetésének tartalmát ismerő forrásra hivatkozva hozzátette, az Egyesült Államok az Iránnal szembeni, majd a Teherán nukleáris programjáról szóló megállapodás keretében fokozatosan enyhített szankciók visszaállítására, valamint további gazdasági büntetőintézkedések foganatosítására készül.

Donald Trump közép-európai idő szerint kedd este jelenti be hivatalosan döntését az általa régóta hevesen bírált iráni atomszerződés jövőjéről. Az elnök már a választási kampányban ígéretet tett arra, hogy Washington kilép az egyezményből.

Párizs cáfol

A francia elnöki hivatal közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök semmilyen utalást nem tett az Emmanuel Macron francia államfővel folytatott keddi telefonbeszélgetésén az iráni atomprogramról szóló szerződés jövőjével kapcsolatban várható döntésére.