Változás jöhet a magyar-amerikai kapcsolatokon

Infostart
2017. július 20. 19:14
Javíthat a magyar-amerikai kapcsolatokon, hogy Wess Mitchell lett az Egyesült Államok kormányának európai ügyekért felelős államtitkára - mondta az InfoRádiónak az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense.

Az új amerikai államtitkár mások mellett a NATO és a transzatlanti kapcsolatok szakértője.

Bár Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkári kinevezéséről hetek óta pletykáltak, jelölését csak nemrég jelentették be hivatalosan – közölte az Index. Victoria Nuland utódja a Center For European Policy Analysis nevű washingtoni think-tank vezetője, egyebek mellett a NATO és a transzatlanti kapcsolatok szakértője.

Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense szerint a kinevezéssel javulhatnak a demokrata adminisztrációban kialakult viszonyhoz képest a Magyarország és az Egyesült Államok közötti politikai kapcsolatok.

"A térséget jól is meri, de Wes Mitchell nyilvánvalóan egy másfajta irányvonalat képvisel,

főleg azért, mert Donald Trump a beiktatási beszédében és legutóbb talán a szaudi látogatás alkalmával leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem kíván diktálni az egyes államok belügyeiben. Ez lefordítva a napi politika szintjére, azt jelenti, hogy valószínűleg javulás lesz a magyar-amerikai politikai kapcsolatokban".

A demokrata adminisztráció ugyanis több ponton kritizálta az Orbán-kormány politikáját – emlékeztetett Magyarics Tamás.

"Az amerikaiak kifogásokat emeltek a választókörzetek meghúzása, a külföldi magyarok szavazási lehetősége és annak módja, az egyházi támogatás és más témák kapcsán. Ha ezeket az ügyeket nem fogják tovább napirenden tartani, akkor nyilvánvalóan sokat tisztul a kép".

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a Trump-adminisztráció inkább az érdek-alapú külpolitikát részesíti előnyben az érték-alapúval szemben

– tette hozzá az egyetemi docens.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Wess Mitchell javíthat a magyar-amerikai kapcsolatokon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást