Tusk: nem zárható ki, hogy visszafordítható a Brexit

Infostart
2017. június 22. 18:26
Elméletileg még visszafordítható lehet az Egyesült Királyság kiválási folyamata az Európai Unióból, annak ellenére, hogy a héten megkezdődtek a kilépési tárgyalások - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Brüsszeli sajtóértekezletén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy többször kérdezték már tőle brit barátai, hogy szerinte elképzelhető-e olyan forgatókönyv, amelynek értelmében a szigetország tagja maradna az EU-nak.

"Azt szoktam nekik válaszolni, hogy az Európai Unió olyan álmokra épült, amelyek megvalósíthatatlannak látszottak, szóval ki tudja? - fogalmazott Donald Tusk, majd John Lennon Imagine című számából idézve hozzátette: "mondhatod, hogy álmodozó vagyok, de nem én vagyok az egyetlen."

Az Európai Tanács elnöke kitért arra is, hogy az Európai Unió alaposan felkészült a kiválási tárgyalásokra, amelyek hivatalosan három nappal ezelőtt kezdődtek meg Brüsszelben.

Theresa May brit miniszterelnök az uniós csúcstalálkozóra érkezve úgy fogalmazott: rendkívül konstruktív volt az első egyeztetés. Kitért arra is, hogy hamarosan javaslatot tesz az Egyesült Királyságban élő uniós, illetve az unióban élő brit állampolgárok jogainak védelmére.

A tavalyi referendum nyomán Theresa May március 29-én jelentette be hivatalosan Nagy-Britannia unióból való kilépésének szándékát, így a szigetország tagsága 2019 márciusában szűnhet meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tusk: nem zárható ki, hogy visszafordítható a Brexit
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást